Ve druhém ročníku soutěže Stříbrný lukostřelec – ČR se představilo 33 projektů

03.11.2017 14:59

Předávání cen soutěže Stříbrný lukostřelec – ČR letos proběhlo podruhé a konalo se v Národním domě na Vinohradech.

Ve druhém ročníku soutěže Stříbrný lukostřelec – ČR se představilo 33 projektů
Foto: Národní dům na Vinohradech
Popisek: Národní dům na Vinohradech

Před 90 lety v této budově slavil se svými verši triumf Vladimir Majakovskij. Od 50. let sál nese jméno tohoto velkého ruského básníka. Po sametové revoluci se začaly ozývat hlasy, které usilovaly o jeho přejmenování – přece prý nemůže nést jméno rudého básníka. Zvítězil však rozum a sál si své jméno zachoval. Není náhodou, že se druhé slavnostní předávání cen soutěže Stříbrný lukostřelec – ČR, jejímž cílem je upozornit na nejrůznější projekty v oblasti rozvoje rusko-českých vztahů, odehrálo právě v tomto nádherném sále.

V letošním roce se do soutěže přihlásilo 30 projektů a 3 publikace, celkem tedy o 7 projektů více než vloni. V nominaci „Historické dědictví“ zvítězila výstava s názvem Zkušenost exilu. Osudy exulantů z území bývalého ruského impéria v meziválečném Československu pořádaná Památníkem národního písemnictví. Na této výstavě byly k vidění unikátní archivní fotografie, knihy, obrazy a dokumenty. Expozice byla rozdělena na 6 částí: Příběh emigrace, Každodenní život, Ruský Oxford, Obrazy exilu mezi tradicí a modernismem, Paměť exilu: knihy a literatura a Na jevišti a před kamerou.

Výstava probíhala do 29. října v pražském Letohrádku Hvězda. Každý, kdo ji navštívil, se jistě přesvědčil o tom, že ruští emigranti přinesli do Čech obrovské dědictví z oblasti vědy a kultury. Výstava také poukázala na to, že pomoc, kterou Češi Rusům poskytli, patří k významným historickým událostem a je důkazem empatie a solidarity české společnosti.

Všechny projekty zastoupené v soutěži tuto skutečnost opětovně potvrzují. Je obdivuhodné, že se lidem daří vlastními silami realizovat projekty, které se setkávají s upřímným nadšením, aniž by na to od státu získali nějaký grant nebo je podpořili sponzoři. Například o Romanu Janasovi není možné mluvit jinak, než s patřičnou úctou. Roman je otec tří dětí a zámečník z Jeseníku, který se už 10 let samostatně snaží rozkrýt osudy obětí fašistických táborů pro válečné zajatce na Jesenicku. A co říci na to, že se na akci Nesmrtelný pluk, která se letos konala poprvé v Karlových Varech, sešly stovky obyvatel tohoto lázeňského města?

Nejvíce projektů stejně jako loni soutěžilo v nominaci „Mezikulturní komunikace“ – celkem se jednalo o 9 projektů. To rozhodně není náhoda, protože právě kulturní diplomacie je jedním z nejefektivnějších nástrojů zahraniční politiky. Kulturní vazby patří k nejpružnějším a nejúčinnějším prvkům zahraničněpolitické činnosti a pomáhají ve světě utvářet příznivý a objektivní obraz země. Vítězem této kategorie se stal festival Ruské jaro na Moravě, který už 10 let pořádá Ruský kulturní a osvětový spolek na Moravě pod vedením Ljubov Vondrouškové. V rámci festivalového programu se každý rok konají výstavy, konference, umělecká vystoupení a koncerty. Vždy se jedná o nejzajímavější akce v roce.

Za zmínku stojí i další významné a zajímavé projekty z této kategorie, jež letos sošku nevyhrály – jak už to v soutěžích bývá, vítěz může být jen jeden. Jde o unikátní mezinárodní charitativní projekt Svět na dlani – Pražské sny na Vánoce 2, který se koná pod heslem „děti pomáhají dětem“. Cílem projektu je spojit v jednom hudebním představení různé kultury, umožnit dětem, aby ukázaly svůj talent a vystoupily na pódiu spolu s předními evropskými umělci; rozšířit povědomí o slovanské kultuře, vytvořit jedinečné představení, v němž se snoubí dědictví tradiční ruské kultury, opery a baletu spolu s modernou, populární estrádou, sportem a originálními žánry.

Dále pak Mezinárodní soutěž profesionálních operních pěvců Vissi D´Arte, věnovaná památce na velkou ruskou operní pěvkyni Jelenu Obrazcovovou a každoročně pořádaná v Praze. Soutěž v Česku už pátým rokem organizuje umělecká agentura Tamiris, v jejímž čele stojí studentka Jeleny Obrazcovové, profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinovová. V roce 2017 se soutěže zúčastnilo 20 vokalistů z různých zemí. Slavnostní koncert spolu s oceněním vítězů proběhl v pražském Kaiserštejnském paláci.

Vytouženou sošku v nominaci „Byznys a obchodní komunikace“ si do Tábora odvezl manažer společnosti Brisk Tábor, a.s. pan Kopřiva. Společnost Brisk, jejíž kapitál je ze sta procent český, pokračuje v tradiční výrobě zapalovacích svíček, která byla v Táboře zahájena už v roce 1935. Loni společnost otevřela dceřiný podnik v ruském Toljatti. Hlavním partnerem firmy je AvtoVAZ. Ruský a český podnik pojí pevné a dlouholeté vazby. Výrobky české společnosti se vyvážejí do 70 zemí světa. Objem prodeje zapalovacích svíček této české značky v Rusku činí 25 milionů kusů ročně, což odpovídá 20 % ruského trhu. Společnost však nezůstává stát na místě a zkoumá, jaké jsou možnosti pro rozšíření podnikání v Rusku.

Nominace „Vzdělávací programy“ je velmi důležitá pro nás všechny. Investice do vzdělání našich dětí je nejlepší investicí do budoucnosti. V této nominaci soutěžila celá řada projektů: Trojské gymnázium, Nedělní škola při chrámu sv. Petra a Pavla v Karlových Varech, ESO Euroškola či rusko-česká škola VĚDA. Porota však rozhodla o tom, že se laureátkou ceny stala česká učitelka Helena Rudněvová z Rožnova pod Radhoštěm, autorka projektu „Setkání, která pomohla ruským a českým studentům poznat kulturu svých dvou zemí a zlepšit si jazykové znalosti“, která zorganizovala výměnné studijní pobyty mezi moskevskou školou a školou v Rožnově pod Radhoštěm.

V nominaci „Cestovní ruch a lázeňské programy“ byly letos zastoupeny dva projekty. Prvním z nich je Ruský ples v Karlových Varech, pořádaný již třetím rokem hotelem Imperial pod záštitou primátora Karlových Varů a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové. Druhým je projekt s názvem Praha v 15:15. Na základě hlasování a rozhodnutí poroty získal sošku pro vítěze projekt Praha v 15:15. Jedná se o mezinárodní projekt, který před nedávnem oslavil rok své existence a který nabízí příjemné, kvalitní a originální exkurze, jež se zásadně liší od masové produkce.

Zvláštní cenu za dlouholetou popularizaci sportu a mimořádné zásluhy v oblasti sportovní diplomacie, za odvahu prokázanou v hokejových zápasech, za vytrvalou práci na propagaci hokeje a za podporu mladých sportovců porota udělila prezidentovi Ruské hokejové federace Vladislavu Treťjakovi.

V nominaci „OSOBNOST“ byla za mimořádné zásluhy v oblasti rozvoje rusko-českých vztahů, na znamení úcty a obdivu k tvorbě a z vděčnosti za překlady písní ruských bardů do češtiny udělena cena Stříbrný lukostřelec – ČR slavnému českému zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…