Ve vazební věznici se uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých hrdinů

07.05.2016 14:13

Za účasti představitelů českého politického a kulturního života, zástupců organizací politických vězňů, Vězeňské služby ČR, městské části Praha 4 a řady dalších organizací se dnes v prostorách a okolí Vazební věznice uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých hrdinů z dob nacistické okupace.

Ve vazební věznici se uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých hrdinů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Mezi účastníky pietního aktu byl například místopředseda senátu Ivo Bárek, ministr kultury Daniel Herman, náměstek ministra spravedlnosti Petr Jäger  či starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Vězeňskou službu ČR zastupovali náměstek GŘ pro vzdělávání a odborné zacházení Simon Michailidis či ředitel Vazební věznice Praha Pankrác Petr Suk. 

Účastníci položili věnce a kytice k pamětním deskám na rohu budovy Vrchního soudu v Praze, ve vestibulu Rejstříku trestů, na pietním místě JUDr. Emila Lányho a v pankrácké sekyrárně.

V průběhu nacistické okupace v letech 1939 - 1945, kdy věznice sloužila jako vyšetřovací věznice gestapa, zde bylo vězněno tisíce Čechů, od členů odboje až po účastníky černého trhu předtím, než byli posláni k popravě do jiné věznice v Německu nebo do koncentračního tábora.

Mezi 15. dubnem 1943 a 26. dubnem 1945 bylo na Pankráci popraveno gilotinou celkem 1075 osob. V areálu pankrácké vazební věznice se po II. světové válce udály také retribuční procesy, kdy na improvizovaných šibenicích byli popraveni nacističtí pohlaváři K. H. Frank či Kurt Daluege.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…