Vědci obdrželi prestižní ocenění za publikaci výzkumů na Šumavě, které dávají za pravdu současným krokům MŽP

14.05.2014 11:07

Skupina vědců, zabývajících se výzkumy v Národním parku Šumava, obdržela za jejich publikaci prestižní Cenu Antonína Friče. Ocenění přichází paradoxně v době, kdy šumavští politici kritizují kroky Ministra životního prostředí, který vědeckou obec a výsledky dlouhodobých výzkumů respektuje výrazně více, než tomu bylo u předchozího vedení MŽP.

Vědci obdrželi prestižní ocenění za publikaci výzkumů na Šumavě, které dávají za pravdu současným krokům MŽP
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Čestná Cena Antonína Friče je příležitostně udělována v rámci cen odborného časopisu Živa za mimořádný počin z hlediska obsahu časopisu Živa. Vědci ji včera získali za publikaci bloku odborných článků věnovaných dlouhodobému výzkumu na Šumavě (Živa 5/2013).

Odborné články se mimo jiné týkaly právě nejvíce diskutovaných témat, jako je dynamika lýkožrouta smrkového, schopnost přirozené obnovy šumavských horských lesů a rašelinišť, či regenerace šumavských jezer. Výzkumy potvrzují nejen unikátnost šumavské přírody, ale i její schopnost přirozené obnovy. Dávají za pravdu těm, kteří prosazují důležitost bezzásahových zón a vyvracejí častá tvrzení o mrtvé přírodě zničené kůrovcem.

Předání cen proběhlo pod záštitou předsedy Akademie věd ČR. Mezi oceněnými byla i řada odborníků ze Stínové vědecké rady NP Šumava, například doc. RNDr. Jakub Hruška, CSc., a prof. Ing. Josef Fanta, CSc.

Udělování cen časopisu Živa za rok 2013. K oceněným patří i členové SVR: RNDr. Petr Doležal, Ph.D. (třetí zleva), prof. RNDr. Karel Prach, CSc. (šestý zprava), doc. RNDr. Jakub Hruška, CSc. (pátý zprava), prof. Ing. Josef Fanta, CSc. (čtvrtý zprava), Ing. Karel Matějka, CSc. (druhý zprava), RNDr. Zdeňka Křenová, Ph.D. (první zprava v přední řadě), prof. Ing. Jiří Kopáček, Ph.D., doc. Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D., a prof. RNDr. Jaroslav Vrba, CSc.

„Výsledky výzkumů dokazují, že i přes kůrovcovou gradaci a následné odumírání dospělých smrků, je příroda v centrální části Šumavy unikátním a plně živým ekosystémem, kterému lesnické zásahy v zásadě škodí, protože ho odklánějí od přirozeného vývoje,“ vysvětluje doc. RNDr. Jakub Hruška, CSc.

Prof. Ing. Josef Fanta, CSc., emeritní profesor lesnictví nizozemské Univerzity ve Wageningen, k tomu říká: „Podporujeme současné kroky Ministerstva životního prostředí, které odvolalo v nedávné době ředitele Jiřího Mánka, který výsledky dlouhodobých výzkumů a jasná vědecká fakta o vývoji šumavské přírody vždy bagatelizoval, a nebral je v potaz. Velmi se těšíme na spolupráci s Pavlem Hubeným, který byl jmenován na jeho místo. Má všechny předpoklady k tomu, aby vrátil Šumavu na cestu, která jí zřízením národního parku byla dána do vínku, tedy zpět k ochraně vzácné přírody jako k hlavnímu poslání národního parku." 

Publikované výsledky využilo MŽP při nezbytných změnách v plánu péče o NP Šumava, který byl schválen od 1. května 2014.

O Stínové vědecké radě Národního parku Šumava

Stínová vědecká rada Národního parku Šumava (SVR) má aktuálně 20 členů a vznikla v březnu 2011 jako reakce na rozhodnutí ředitele NPŠ PhDr. Jana Stráského potlačit názory vědecké části dosavadní Rady NPŠ. Rada je složena z předních českých vědců a odborníků z různých oblastí. Její základ tvoří přírodovědci a lesníci, kteří působili v Radě NPŠ a na protest proti účelovým změnám, které provedl Jan Stráský, z ní abdikovali. Členy jsou ale i další vědci, kteří se problematikou Šumavy dlouhodobě zabývají.

SVR si jako cíl dala nezávislé průběžné hodnocení činnosti Správy NPŠ a přinášení objektivních informací o fungování ekosystémů národního parku. Členové SVR jsou také připraveni pomáhat vědeckými argumenty ochraně přírody, státní správě či vysvětlovat problematiku médiím. Jsou připraveni diskutovat o ochraně šumavské přírody s politiky, podnikateli i milovníky přírody, tedy se všemi, kterým není osud Šumavy lhostejný.

Aktuální seznam členů Stínové vědecké rady NP Šumava

Prof. RNDr. Vladimír Bejček, CSc., Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská univerzita v Praze

Ing. Aleš Bezděk, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v.v.i., Entomologický ústav, České Budějovice

RNDr. Petr Doležal, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v.v.i., Entomologický ústav, České Budějovice a Přírodovědecká Fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Prof. Ing. Josef Fanta, CSc., emeritní profesor lesnictví, Univerzita ve Wageningen, Nizozemí

Doc. Dr. Jan Farkač, CSc., Fakulta lesnická a dřevařská, Česká zemědělská univerzita v Praze

RNDr. Roman Fuchs, CSc., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Doc. RNDr. Jakub Hruška, CSc., Česká geologická služba, Praha

Prof. Ing. Jiří Kopáček, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v.v.i., Hydrobiologický ústav, České Budějovice a Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Prof. RNDr. František Krahulec, CSc., Botanický ústav AV ČR, v.v.i., Průhonice

RNDr. Zdeňka Křenová, Ph.D., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Ing. Karel Matějka, CSc., IDS Praha

RNDr. František Pojer, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Prof. RNDr. Karel Prach, CSc., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Botanický ústav AV ČR, v.v.i., Třeboň

PhDr. Ivan Rynda, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze

Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D., Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Doc. Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská, Česká zemědělská univerzita v Praze

Ing. Pavel Šamonil, PhD., Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i., pracoviště Brno

Prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Prof. RNDr. Jaroslav Vrba, CSc., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Biologické centrum AV ČR, v.v.i., Hydrobiologický ústav, České Budějovice

Doc. Ing. Tomáš Vrška, Dr., Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i., pracoviště Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…