Vědci z AV ČR se významně podílejí na zvýšení bezpečnosti jaderných reaktorů

29.08.2017 7:33

Výsledky výzkumu odborníků z Fyzikálního ústavu AV ČR, ČVUT a firmy Westinghouse, publikované v Scientific Reports (7/2017), představují novou metodu ochrany povrchu zirkoniových palivových prvků antikorozními polykrystalickými diamantovými (PCD) vrstvami. Nové pokrytí výrazně snižuje korozi zirkoniových palivových prvků nejen za standardních pracovních podmínek, ale i při havarijním zvýšení teplot do 1000oC.

Vědci z AV ČR se významně podílejí na zvýšení bezpečnosti jaderných reaktorů
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

„V současnosti se na základě provedených testů ukazuje, že PCD může sloužit nejen jako pasivní prvek pro zvýšení jaderné bezpečnosti, ale může také prodloužit životnost jaderného pláště a paliva o desítky procent.Z toho všeho by mohly plynout opravdu značné ekonomické a ekologické přínosy“ shrnuje význam vědeckého výsledku pro praxi vedoucí výzkumného týmu Fyzikálního ústavu AV ČR doc. Irena Kratochvílová.

„Zirkoniové palivové prvky pokryté antikorozními ochrannými polykrystalickými diamantovými vrstvami byly v roce 2017 na základě výsledků řady testů vybrány firmou Westinghouse jako možní kandidáti na palivo odolné proti nehodám (Accident Tolerant Fuel) v komerčně provozovaných reaktorech po roce 2020. Od února 2017 je PCD testován v aktivním prostředí výzkumného jaderného reaktoru v norském Haldenu. Pokud všemi testy projde, bude pokrytí PCD vrstvami používáno jako ochrana proti korozi Zr slitin v jaderných reaktorech po roce 2020“, dodává vedoucí týmu doc. Kratochvílová k budoucnosti využití nové metody.

PCD se skládá se ze dvou odlišných fází uhlíku, a to tvrdé diamantové a měkké grafitické, jsou tedy pružné a zároveň pevné, díky čemuž vydrží teplotní zátěž v průběhu pracovního cyklu reaktoru. Kompozitní polykrystalické diamantové vrstvy byly připraveny v laboratořích Fyzikálního ústavu AV ČR metodou depozice z plynné fáze. Vrstvy byly testovány po simulaci havarijních i standardních podmínek jaderného reaktoru na zařízeních FS ČVUT, VŠCHT Praha, FZÚ AV ČR, UP Olomouc, Karlsruhe Institute of Technology a Westinghouse Electric. Kromě toho, že PCD vrstvy mohou sloužit jako pasivní prvek pro zvýšení jaderné bezpečnosti, prodlouží také životnost jaderného pláště a následně i dobu bezpečného použití jaderného paliva. Dlouhodobé testy v laboratoři Westinghouse Electric ukázaly, že pokrytí PCD vrstvami sníží oxidaci oproti standardům zhruba o 40%. A právě výrazným snížením koroze obalu lze prodloužit dobu použití jaderného paliva, které se v současnosti odstraňuje z reaktoru především z důvodu vysoké koroze (Zr slitiny) a nikoli z důvodu dostatečného vyhoření. Na rozdíl od obvyklých způsobu antikorozní ochrany, brání tato nová metoda korozi mnohem komplexnějším způsobem.

Výsledky byly publikovány v Scientific Reports/Nature Publishong Groups Scientific Reports 7, Article number: 6469 (2017) „Nanocrystalline diamond protects Zr cladding surface against oxygen and hydrogen uptake: Nuclear fuel durability enhancement“ https://www.nature.com/articles/s41598-017-06923-4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…