Vědci z ČZU zdokumentovali magnetický smysl psů

11.01.2014 19:21

Psi reagují na nepatrné výkyvy magnetického pole Země. Šestý smysl, resp. magnetorecepci objevili čeští vědci nejen u ryb, ptáků, lišek, ale nejnověji také u tak domestikovaného savce jako je pes. V minulých dnech o tom informoval odborný časopis Frontiers in Zoology.

Vědci z ČZU zdokumentovali magnetický smysl psů
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Tým Ing. Vlastimila Harta, Ph.D., z ČZU a prof. Dr. Hynka Burdy z univerzity Duisburg-Essen v Německu změřil orientaci těla 70 psů různých plemen při vyměšování. Mnohé činnosti domácích psů totiž podstatně ovlivňuje člověk, a proto výzkumníci hledali činnost, do které člověk nezasahuje.

Vědci zpracovali víc než 7 000 měření. Ke každému údaji byly zaznamenávány informace týkající se lokality, denní doby a dalších důležitých parametrů, jako je například znalost terénu každého psa.

Po podrobné analýze souvislosti s nepatrnými výkyvy intenzity či deklinace siločar magnetického pole Země se ukázalo, že psi preferují při vyměšování nasměrování těla v severojižní ose, ale pouze v obdobích, kdy je magnetické pole klidné. „Výsledný obraz analýz dat je jasný a ohromující,“ uvedl Ing. Vlastimil Hart, Ph.D. Když vědci porovnali další možné faktory, došli k  závěru, že tento objev potvrzuje magnetický smysl psů.

S každým dalším důkazem, že ptáci, ryby i savci reagují na magnetické pole země, pochopitelně roste touha vědců porozumět, proč je pro zvířata šestý smysl důležitý. Zájem vědecké veřejnosti dokládá, že závěry českých badatelů uveřejnil vlivný odborný časopis Frontiers in Zoology. Elektronickou verzi článku již shlédlo přes 700 000 zájemců a jde o aktuálně nejčtenější článek tohoto média v oblasti biologie a medicíny.

Plný text článku je k dispozici na http://www.frontiersinzoology.com/content/10/1/80/abstract.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…