Vědci z Univerzity Karlovy vyvinuli volební model, který denně počítá aktuální preference

27.08.2017 7:32

Výsledky průzkumů volebních preferencí se liší kvůli rozdílům v metodách a počtu respondentů. Průzkumy zároveň probíhají řadu dní a jsou zveřejňovány se zpožděním, takže neodrážejí nejnovější události. Oba tyto problémy řeší nový agregátor volebních modelů KdoVyhrajeVolby.cz, který vyvinuli výzkumníci z Fakulty sociálních věd UK. Agregátor shromažďuje informace o všech dostupných průzkumech a váží jejich výsledky stářím a kvalitou průzkumu. Navíc také sbírá data z kurzů sázkových kanceláří, které reagují na zásadní události okamžitě, protože na tom závisí jejich podnikání. Výsledky modelu jsou aktualizované každý den.

Vědci z Univerzity Karlovy vyvinuli volební model, který denně počítá aktuální preference
Foto: ukmedia.cz
Popisek: Univerzita Karlova Praha

Projekt KdoVyhrajeVolby.cz je inspirován výzkumem Nata Silvera (FiveThirtyEight.com) a Davida Rothschilda (PredictWise.com). Unikátní je v tom, že oba přístupy kombinuje. Spojuje tedy jak výhody volebních průzkumů, které se vyznačují profesionalitou, tak výhody kurzů sázkových kanceláří, které odrážejí nejnovější informace. Agregací průzkumů se zároveň výrazně snižuje směrodatná odchylka, protože model je pak založen na mnoha tisících respondentech namísto pouhých stovek.

Podle aktuálních výsledků modelu je favoritem voleb hnutí ANO s předpokládaných ziskem 27,5 % hlasů. Žádost policie o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání preference hnutí mírně snížila. Následuje ČSSD s 13 %, KSČM s 12 % a ODS s 10,5 %. Do sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL s 8 %, TOP 09 s 7 % a SPD s 6,5 %. Naopak těsně před branami sněmovny by skončili Piráti s 4,5 %. Žádná z ostatních stran se 5% hranici ani zdaleka nepřibližuje.

Vedoucí projektu, Zuzana Havránková, je výzkumnicí Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK. Studovala mimo jiné na Helsinské univerzitě a působila na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Ve svém výzkumu se zabývá zejména metodami syntézy a agregace empirických zjištění, což využila i pro projekt KdoVyhrajeVolby.cz. Podle databáze RePEc patří mezi 100 nejcitovanějších mladých ekonomů na světě a 150 nejvlivnějších žen ekonomek. Za svůj výzkum získala mimo jiné cenu ministra školství pro nejlepší studenty a absolventy v ČR, cenu guvernéra Národní banky Slovenska za nejlepší práci relevantní pro měnovou politiku a cenu České národní banky za nejlepší publikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…