Vědecký festival zve do elektráren na severu Čech

25.10.2014 11:27

Největší vědecký festival v České republice „Týden vědy a techniky 2014“ proběhne od 1. do 15. listopadu. Jeho pořadatelem je Akademie věd ČR. Skupina ČEZ jako tradiční generální partner akce zpřístupní laické i odborné veřejnosti některé své elektrárenské provozy. Stranou nezůstanou ani ty v severních Čechách. Bude možné si prohlédnout uhelné elektrárny Tušimice a Počerady, Informační centrum Elektrárny Ledvice a dále vodní elektrárnu Střekov a malou vodní elektrárna Želina. Do všech provozů je nutné objednat se předem na níže uvedených telefonních číslech.

Vědecký festival zve do elektráren na severu Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obě uhelné elektrárny budou přístupny od pondělí do pátku od 8 do 14 hodin. V případě Tušimic je nutné objednat se předem na telefonním čísle 720 733 105, nebo 724 551 232. Do Elektrárny Počerady si lze exkurzi domluvit prostřednictvím telefonního čísla 4111 112 221. Zatímco v Elektrárně Tušimice jsou připraveni i na exkurze ze základních škol, v Počeradech je prohlídka umožněna jen osobám od patnácti let výše.

Za to do Informačního centra Ledvice, které nabízí trochu jiný pohled na elektrárenský provoz, může doslova každý. Jeho návštěvníci se podívají do elektrárny prostřednictvím virtuální reality a díky 3D filmu a interaktivním panelům se dokonale seznámí s historií a vývojem klasické energetiky až do dnešních dnů. Ti nejmenší se pak mohou doslova vyřádit ve Světě permoníků. V poměrně nové expozici se tak mohou vydat do štoly, těžit se skřítky uhlí a podobně. Informační centrum Ledvice je   otevřeno od pondělí do pátku, a to v čase od 7 do 15 hodin. Návštěvu si lze sjednat na telefonním čísle 411102 313, nebo e-mailem: infocentrum.ele@cez.cz.

Ke své návštěvě zve po celou dobu konání vědeckého festivalu také vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem. Exkurzi si lze objednat telefonicky na čísle: 411 124 467 nebo 723 953 845. Po roce je opět veřejnosti přístupná i malá vodní elektrárnu Želina na řece Ohři. Zatímco vloni bylo možné si ji prohlédnout kvůli výměně zastaralých turbosoustrojí u obou Francisových turbín jen z venku, letos lze navíc kromě dvou nových převodovek a generátorů obdivovat i novotou zářící všechny vnější betonové prvky, včetně historického znaku města Kadaně u vpusti přívodní štoly. Objednat se lze na telefonním čísle 725 628 671 nebo 724 645 989. Obě vodní díla budou přístupná denně od 9 do 16 hodin.

V průběhu Týdne vědy a techniky 2014 jsou dále otevřeny vodní elektrárny Štěchovice, Dalešice, Vydra, Čeňkova pila, Orlík, Slapy, Lipno, Dlouhé Stráně a malá vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové, včetně Informačního centra Obnovitelné zdroje. V případě uhelných elektráren lze pak mimo severní Čechy navštívit elektrárny Tisová, Poříčí, Hodonín a Dětmarovice. Přístupná bude i jaderná elektrárna Temelín. Skupina ČEZ tak nabídne různorodý a hlavně názorový pohled na energetické výrobní zdroje různých typů. 

O severočeské je už nyní rozhodně zájem. Například do Elektrárny Tušimice se již chystají děti ze ZŠ Děčín Březiny, ZŠ Dr. Tyrše a ZŠ Komenského, rovněž z Děčína, a 2. ZŠ v Kadani. Dále to budou studenti ze Střední školy ESOZ v Chomutově a SPŠ dopravní v Praze. Celkem se jedná o 210 osob.
Na prohlídku Informačního centra v Elektrárně Ledvice pak například zavítá zhruba 40 studentů z fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…