Vedení DPP se dohodlo s odboráři. Kromě vyšších mezd zaměstnanci získají i lepší benefity

22.12.2016 16:17

Generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Martin Gillar spolu se zástupci odborových organizací DPP dnes podepsali dodatek ke kolektivní smlouvě, který tu stávající prodlužuje až do roku 2020. Tento krok považují obě strany za rozumný kompromis.

Vedení DPP se dohodlo s odboráři. Kromě vyšších mezd  zaměstnanci získají i lepší benefity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Dodatek ke kolektivní smlouvě zajišťuje od ledna nárůst tarifních mezd pro zaměstnance o dvě procenta. V dalších letech si pracovníci DPP polepší o jedno procento nad inflací za předchozí kalendářní rok. „Zajistili jsme tak našim zaměstnancům postupné navyšování mezd až do roku 2020, na druhé straně vedení DPP nyní má jistotu ohledně mzdových nároků na delší dobu,“ podotýká generální ředitel a předseda představenstva DPP Martin Gillar. „Výsledná dohoda znamená pro DPP zhruba třetinovou finanční zátěž oproti původním požadavkům, navýšení mezd vyvážíme provozními úsporami, za kterými stojí práce nového vedení,“ dodává.

Dohodu s vedením DPP si pochvalují i zástupci odborů. „Jednání byla oboustranně korektní, i když nebylo lehké dohodnout míru vzájemného konsenzu. Přístup vedení DPP vnímám jako akt stability a nastavení sociálního smíru do roku 2020 mezi managementem a zaměstnanci,“ tvrdí prezident federace profesních odborů Jiří Obitko.

Vyjednávání o tomto dodatku probíhala během letošního podzimu. Pod dodatkem se podepsalo všech 23 odborových organizací, které se účastnily jednání. V konečném znění jsou tak zohledněny všechny požadavky, které byly v průběhu vyjednávání prodiskutovány.

Klíčovým bodem pro odboráře je přínos v podobě výrazně zvýšených benefitů. Jejich symbolem jsou oblíbené stravenky. Od ledna se pracovníci DPP mohou těšit na stravenky za 90 Kč, zaměstnavatel jim na ně přispěje polovinou. O rok později se hodnota stravovacích poukázek navýší na 100 Kč, od roku 2020 to bude už 110 Kč. Zaměstnavatel DPP vždy zaplatí polovinu, druhou zaměstnanci.

Vedení DPP přistoupilo také na tzv. sick days. Díky dodatku ke kolektivní smlouvě se mohou pracovníci DPP od ledna těšit na zdravotní volno s náhradou mzdy v délce 3 dnů ročně. „Ukazujeme tak, že jsme moderní firmou, která dbá na zdraví svých zaměstnanců,“ podotýká personální ředitel DPP Jiří Špička.

DPP kromě toho od ledna zvýší i příspěvky na doplňkové penzijní spoření o 150 Kč na 1000 Kč měsíčně a navýší roční hodnotu poukázek FlexiPASS o 1300 Kč na 3200 Kč. V dalších letech počítá vedení DPP s navýšením obou benefitů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…