Vedení Energetického regulačního úřadu neschválilo podobu nových tarifů

13.11.2015 16:58

Vedení ERÚ na svém zasedání dne 12. listopadu 2015 neschválilo podobu nových tarifů – konečnou podobu tarifů v elektroenergetice stanoví až po vyhodnocení veřejného konzultačního procesu („referendu“ spotřebitelů) .

Vedení Energetického regulačního úřadu neschválilo podobu nových tarifů
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Energetický regulační úřad (ERÚ) se v souvislosti se zahájením informační kampaně k aktualizaci tarifního systému v elektroenergetice rozhodl umožnit všem spotřebitelům v České republice zapojit se do procesu připomínkování chystané změny formou veřejného konzultačního procesu. Práce projektového týmu byla konzultována zejména na expertní úrovni, ale nový tarifní systém je natolik závažná změna, že všichni spotřebitelé na energetickém trhu, jejichž ochranu má ERÚ v kompetenci, musí mít dostatečný čas změny zhodnotit a případně připomínkovat.

„Uvědomujeme si nutnost reagovat na vývoj na energetickém trhu, kdy se za posledních několik let i díky rozvoji obnovitelných zdrojů radikálně změnily požadavky zákazníků na síť. Proto vznikl projektový tým pod vedením ERÚ, který v posledních dvou letech připravil aktualizaci tarifního systému, jež bude odpovídat současnému stavu elektroenergetického sektoru a bude připraven reagovat na jeho budoucí vývoj bez výrazných úprav. Energetický regulační úřad má jako jeden z hlavních úkolů ochranu spotřebitele v tomto odvětví a v žádném případě tedy nemůže připustit, aby takto závažná změna nebyla s dotčenou skupinou spotřebitelů konzultována. Zejména ohrožení zákazníci musejí mít možnost se včas se změnami a jejich dopady seznámit, musejí mít možnost se vyjádřit a ERÚ je povinen se s jejich připomínkami vypořádat. Půjde o obří konzultační proces, který by bylo možné přirovnat k referendu veřejnosti a jsme přesvědčeni, že nám pomůže systém nastavit ke spokojenosti všech účastníků energetického trhu,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ na svých internetových stránkách nejpozději v lednu 2016 představí nový tarifní systém v elektroenergetice, zveřejní pravidla pro konzultační proces a speciální rubriku s popisem hlavních změn v tarifním systému včetně srovnávacího kalkulátoru, který je v tuto chvíli konzultován s odbornou energetickou sférou. Koneční zákazníci budou mít pak do 31. května 2016 možnost se v rámci konzultačního procesu zapojit do konečné podoby nového tarifního systému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…