Vedení HK ČR přivítalo představitele ČMKOS. Jednali o zvyšování mezd a novele zákoníku práce

19.05.2016 19:29

Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý přivítal v sídle Hospodářské komory ČR lídry ČMKOS v čele s Josefem Středulou. Tématem pracovního setkání byly hlavní třecí plochy mezi zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců – téma zvyšování mezd, pohled na hospodářskou politiku státu, připravovaná novela zákoníku práce či například problematika přijímání pracovníků z Ukrajiny.

Vedení HK ČR přivítalo představitele ČMKOS. Jednali o zvyšování mezd a novele zákoníku práce
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Jsme proti umělému zasahování státu do problematiky zvyšování mezd, k takovému kroku musí podniky motivovat reálný ekonomický výsledek, nikoliv nátlak administrativy státu,“ zopakoval v debatě dlouhodobé stanovisko HK ČR Dlouhý. I přes konstruktivní debatu se v tomto názoru s představiteli ČMKOS neshodl. Podobně prezentovaly obě strany svá odlišná stanoviska i k novele zákoníku práce. Dlouhý zde vyslovil razantní nesouhlas především s návrhem ČMKOS na uzákonění 5 týdnů dovolené. „Je na každém zaměstnavateli, aby se rozhodl, zda týden dovolené navíc poskytne či ne. Většina z nich to už nyní dělá dobrovolně,“ dodal.

Shoda panovala v rámci návrhu na „využití“ propuštěných pracovníků OKD. „Souhlasíme, že by tito lidé mohli částečně nalézt pracovní uplatnění ve firmách, kterým nyní chybí zaměstnanci,“ uvedl Středula a potvrdil tak stanovisko prezidenta Dlouhého z uplynulých dní.

Oba zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů se závěrem schůzky shodli na konstruktivním fungování sociálního dialogu v ČR. Setkání vedení HK ČR a ČMKOS by měla v budoucnu pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…