Vedení MSp jednalo s korejskými protějšky o trestní politice a boji s korupcí

20.04.2015 7:33

V pátek 17. dubna proběhlo na Ministerstvu spravedlnosti jednání s korejskou delegací vedenou tamním náměstkem ministra spravedlnosti, Joo-Hyunem Kimem.

Vedení MSp jednalo s korejskými protějšky o trestní politice a boji s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

K návštěvě korejských představitelů rezortu justice došlo v kontextu posilující se spolupráci mezi oběma zeměmi. Korea systematicky navyšuje investice v České republice, kam také každoročně přijíždí na návštěvu stále více korejských turistů. Důležitost vzájemných vztahů potvrdila i únorová cesta předsedy vlády Bohumila Sobotky do Korejské republiky a uzavření tzv. strategického partnerství.

Dnešní jednání na Ministerstvu spravedlnosti, kterého se za českou stranu zúčastnil náměstek ministra úseku mezinárodního a ústavněprávního Petr Jäger, náměstek ministra pro úsek trestní politiky Vladimír Zimmel, poradce ministra pro trestní právo Stanislav Mečl a vrchní ředitelka sekce mezinárodních vztahů Zuzana Fišerová, bylo zaměřeno na výměnu zkušeností především v oblasti trestní politiky a boje s korupcí.

Korejská strana se zajímala například o připravovaný zákon o státním zastupitelství, zejména o ty aspekty, které posílí vyšetřování závažné hospodářské kriminality a korupce. V Koreji existují pro stíhání těchto druhů trestné činnosti specializované útvary státního zastupitelství, které do značné míry přejímají i vyšetřovací roli policejních orgánů.

Dalším tematickým okruhem byl elektronický monitoring ve vězeňství, který se v ČR bude zavádět. V Koreji elektronický monitoring osob již funguje; země má též dobrou zkušenost s elektronickým monitoringem pachatelů násilné trestné činnosti po propuštění z výkonu trestu jako opatřením předcházejícím recidivě.

Obě strany se ujistily, že i přes poměrně nízký počet případů vzájemné justiční spolupráce bude rozvíjena úzká spolupráce mezi ministerstvy spravedlnosti, aby řešení česko-korejských případů právní pomoci probíhalo co nejefektivněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…