Vedoucí Úřadu vlády se zúčastnil pietní vzpomínky u památníku II. odboje na Klárově

08.05.2018 21:57

U příležitosti Dne vítězství v úterý 8. května 2018 vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin uctil položením věnce u památníku II. odboje v Praze na Klárově památku obětí 2. odboje.

Vedoucí Úřadu vlády se zúčastnil pietní vzpomínky u památníku II. odboje na Klárově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Druhý odboj lze datovat mezi 15. březen 1939 a 8. květen 1945. Těchto více než šest let si vyžádalo životy než 350 000 Čechů a Slováků, kteří padli v boji, byli popraveni či zavražděni.

„Češi a Slováci hlavu nesklonili, máme statisíce hrdinů. Po nacistické okupaci Československa 15. března 1939 působili, bojovali a svůj život obětovali v domácím či zahraničním odboji proti těžkému nepříteli, hitlerovskému Německu, které vyznávalo zrůdnou rasovou nacistickou ideologii. Ideologii, která s Čechy nepočítala, potřebovala získat pro Němce životní prostor i na úkor Čechů, dalších Slovanů či Židů. Ideologii, která vedla až k průmyslovému vraždění v koncentračních táborech,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin a dodal: „Naši protinacističtí odbojáři se angažovali pro jedno slovo: Československo. Aby opět mohlo být svobodné a mohli jsme vyvěšovat nádherný červenobílý prapor s modrým klínem. V naší paměti vždy zůstanou nacisty vypálené obce jako Lidice, Ležáky, Ploština, Prlov anebo Český Malín na Volyni nebo barbarské metody nacistů v koncentračních vyhlazovacích táborech. Vzpomeňme několik jmen zavražděných a umučených: Vladislav Vančura, Karel Hašler, gen. Bílý, gen. Vojta, gen. Homola, gen. Eliáš, politici Antonín Hampl, Ladislav Rašín a další. Nemůže být pochyb, že v případě vítězství nacistů ve druhé světové válce by se o Češích mluvilo jen v učebnicích, neboť by většina byla zavražděna, přesídlena nebo asimilována podle nacistických rasových teorií.“

Aktivní účast našich československých vojáků po boku spojenců v bojích druhé světové války na západní i východní frontě a aktivní domácí odboj, to vše napomohlo obnovení Československa v předmnichovských hranicích.

„Opakuji, Češi a Slováci hlavu nesklonili, máme statisíce hrdinů,“ uzavřel Augustin.

Pietního setkání se zúčastnili také zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Kanceláře prezidenta republiky a Velvyslanectví Slovenské republiky v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…