Vedoucí Úřadu vlády zahájí výstavu Pod sokolskými prapory

22.06.2018 17:13

Vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin zahájí v úterý 26. června 2018 před Lichtenštejnským palácem na pražské Kampě výstavu Pod sokolskými prapory. Pořádá ji Vojenský historický ústav Praha a Úřad vlády ČR u příležitosti oslav stého výročí od vzniku Československa.

Vedoucí Úřadu vlády zahájí výstavu Pod sokolskými prapory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Série výstavních panelů autora Michala Buriana z Vojenského historického ústavu Praha seznámí od 26. června do 24. července 2018 návštěvníky Kampy s významem českého tělovýchovného spolku - Sokola - pro vznik Československé republiky. Zájemci se dozvědí, jakým způsobem se sokolové a sokolky podíleli na průběhu památných dnů roku 1918 a stali se tak spolutvůrci historických etap naší historie. Výstavu tvoří fotografie historických událostí s vysvětlujícími texty, které přiblíží historii sokolského hnutí od jeho založení v roce 1862 přes vznik československých legií až po slavné slety z let 1938 a 1948.

„Venkovní výstava se časově protne s termínem konání XVI. Všesokolského sletu 2018, neboť hlavních šest sletových dnů proběhne v Praze na začátku července. Sokol je historicky nejvýznamnější český tělovýchovný spolek, který si kladl za cíl fyzický a morální růst českého národa. Výstava Pod sokolskými prapory tak přiblíží historii sokolského hnutí na výstavních panelech u Lichtenštejnského paláce na pražské Kampě,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Výstava Pod sokolskými prapory, pořádaná u příležitosti oslav stého výročí vzniku Československa, je závěrečným dílem trilogie výstav připravovaných Úřadem vlády ČR a Vojenským historickým ústavem Praha. Dramaturgie navazuje na již realizované výstavy Pod prapory Velké války (2014 – k 100. výročí vypuknutí první světové války) a Pod prapory vítězství (2015 – k 70. výročí ukončení druhé světové války).

Více informací o aktivitách Úřadu vlády pro rok 2018, kdy si připomínáme sto let od vzniku Československa, naleznete ZDE.

Termín
26. června 2018

Místo
Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1

Program
17:00 – zahájení výstavy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…