Vegall Pharma: Prožijte spokojené svátky i během klimakteria

22.12.2013 16:40

Vánoční svátky jsou každoročně symbolem ovocných punčů, pečených kaštanů, spousty cukroví a velkého množství tučného a mastného jídla. To se může projevit nejen příbytkem na váze, ale i zdravotními problémy. Proto by se ženy v období klimakteria měly přes svátky zaměřit na to, co konzumují a také v jakém množství. Při nekontrolovaném příjmu potravy se u nich mohou v závislosti na hormonální nerovnováze dostavit nevolnosti, zvýšená nespavost či třeba návaly horka. V tomto článku poradíme, čeho se mají ženy o Vánocích vyvarovat, aby se u nich projevy klimakteria nezhoršily a mohly tak prožít svátky ve zdraví.

Vegall Pharma: Prožijte spokojené svátky i během klimakteria
Foto: VEGALL Pharma
Popisek: VEGALL Pharma

Klimakterium představuje pro většinu žen spíše nepříjemné období. V souvislosti se snížením hormonální činnosti dochází k celé řadě obtíží, jako například k návalům horka nebo těžce zvladatelným psychickým stavům. Období přechodu navíc často doprovází i vážné nemoci, zejména diabetes, osteoporóza, vznik karcinomu prsu nebo kloubní potíže. V období klimakteria je proto důležité dodržovat zdravou životosprávu a jíst pestrou stravu, která zmírní či dokonce zcela potlačí tyto nepříjemné projevy. Právě o vánočních svátcích, které představují jiný režim ve stravovacích a pohybových návycích, by na to ženy neměly zapomínat.

Rada 1: Pijte s mírou alkohol i kávu

Jen málokdo o Vánocích odolá voňavému punči, domácímu koňaku nebo horké černé kávě. Alkoholické nápoje však roztahují cévy a mohou proto, stejně jako kofein, vyvolávat ve zvýšené intenzitě návaly horka. Z tohoto důvodu by  se jim měly ženy v období přechodu vyhýbat, případně je přijímat ve snížené míře. Konzumace jakéhokoliv druhu alkoholu navíc zvyšuje krevní tlak. Přestože alkohol rozšíří povrchní cévy, což tlak obecně sníží, zúží cévy v útrobách, které pak mají mnohem větší objem. Stejné množství krve tak proudí ve zdánlivě menším prostoru a tlak stoupá. Naopak by ženy v klimakteriu měly i během vánočních svátků přísně dbát na dodržení pitného režimu v podobě nealkoholických nápojů. Měly by vypít přibližně dva litry tekutin za den.

Rada odborníka na výživu: „Neslazenou a nesycenou vodu mohou ženy střídat například s bylinkovými čaji nebo zředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami. Naopak alkohol a kávu by neměly konzumovat nejlépe vůbec," radí  Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která ženám v období klimakteria nabízí přírodní produkt Sarapis soja, jenž v kombinaci se zdravou životosprávou napomáhá nepříjemné projevy přechodu utlumit.

Rada 2: Jezte s rozumem, nepřejídejte se

Smažený kapr, domácí uzené maso, bramborový salát s majonézou, sýry nebo cukroví. To jsou oblíbené potraviny, které naprostá většina lidí konzumuje v průběhu celých vánočních svátků. Významnou složkou těchto potravin jsou však tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které ženám v období přechodu neprospívají. Cukr, uzeniny, smažené a tučné pokrmy totiž podporují nejen návaly horka, ale zvyšují i hladinu cholesterolu v krvi. To je pro ženy v přechodu, které mají v důsledku hormonálních změn zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, velice nebezpečné. Nesprávná životospráva o Vánocích má totiž schopnost zmíněné riziko ještě navýšit a to pak může v krajním případě vyústit v infarkt či mozkovou příhodu. I o Vánocích by proto ženy v klimakteriu měly dodržovat správný a pravidelný rytmus příjmu jídla. V jídelníčku by neměly chybět tři hlavní jídla doplněné lehkými svačinami z ovoce nebo zeleniny.

Rada odborníka na výživu: „Ženy v přechodu by se neměly přejídat tučnými pokrmy, které jim mohou způsobovat mimo jiné nevolnosti. Namísto tradičních příloh, jakými jsou například knedlíky, by proto měly sáhnout spíše po zelenině, rýži nebo třeba kuskusu. Zároveň bych důrazně doporučoval vyvarovat se jednoduchým cukrům ve formě džemů, běžných sladkostí a také většího množství medu. Vhodnou náhražkou mohou být například datle, bobulovité ovoce nebo meloun,“ radí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Rada 3: Nelenošte, sportujte a hýbejte se

Pro většinu lidí jsou Vánoce symbolem převážně odpočinku a lenošení, přesto by však měl být dodržen alespoň elementární režim pravidelného pohybu. Pro ženy v klimakteriu je o to více důležitý, protože posiluje svaly a klouby a pomáhá odbourávat tuky. Nedostatek hormonů, se kterým se v tomto období života potýkají, totiž vede k rychlejším projevům stárnutí organismu. V souvislosti s tím se začíná rychleji odbourávat kostní hmota a stoupá riziko řídnutí kostí. To může mít za následek různé zlomeniny, nejčastěji pak krčku stehenní kosti. Pravidelný pohyb a cvičení má přitom schopnost tyto příznaky klimakteria mírnit. Pobyt na slunci při zimní procházce na čerstvém vzduchu navíc přispívá k tvorbě vitaminu D, který podporuje ukládání vápníku do kosti a zároveň napomáhá aktivní přestavbě kostní hmoty. Ta je potom pevnější a odolnější, což riziko osteoporózy snižuje.

Rada odborníka na výživu: „Každý den by se měly ženy věnovat intenzivní sportovní činnosti nejméně po dobu třiceti minut. Mohou jít lyžovat nebo třeba bruslit. Oba sporty podporují zpevnění svalové hmoty a navíc zdokonalují koncentraci a balanc. Pro ty ženy, které nerady sportují, je pak ideálním pohybem nepřerušovaná svižná chůze. Pobyt venku na čerstvém vzduchu nadto přispívá k lepší náladě, zlepšuje spánek a celkový psychický stav ženy v klimakteriu,“ říká Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

O společnosti Vegall Pharma, s. r. o.

Firma VEGALL Pharma, s.r.o., vznikla v roce 2005 transformací ze společnosti Pavel Galle, Vegall. Jejími zakladateli jsou Petr a Pavel Galle, kteří podnikali v oboru zásobování lékáren již od roku 1995. V roce 1998 se jim podařilo úspěšně zahájit spolupráci s rakouským výrobcem doplňků stravy se včelími produkty. Ve spolupráci s rakouskými a českými lékaři pečlivě vybírají a vytvářejí nové přípravky, které uvádějí na trh. Ne o každém preparátu, který je v současnosti v českých lékárnách, lze říci, že by prošel tak náročnými testy kvality, vlastností a původu složek, které Vegall Pharma vyžaduje u vlastních přípravků. Jejich produkty již roky pomáhají ženám a mužům a jsou ověřenou zárukou kvality a bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…