Veletrh odborného vzdělávání se koná již poosmé

15.09.2015 8:35

Jihomoravský kraj ve spolupráci s odbornými středními školami pořádá ve dnech 15. – 18. září 2015 osmý ročník Veletrhu odborného vzdělávání, který dnes v pavilonu Z brněnského výstaviště zahájil hejtman Michal Hašek.

Veletrh odborného vzdělávání se koná již poosmé
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Na prvním místě chci poděkovat těm, kteří ještě věří v technické a učňovské školství a táhnou ho přes všechny problémy. Nebýt ředitelů, učitelů a mistrů, kteří vidí světýlko na konci tunelu s názvem renesance učňovského vzdělávání, tak si myslím, že by ani dnes nebylo co zahajovat. Je mi poměrně líto, že loni počet žáků na technických oborech ve srovnání s rokem 2001 klesl o 25 procent. Bohužel to kopíruje obecnou demografickou křivku.  Společnou výzvou pro nás všechny je začít přesvědčovat žáky a jejich rodiče, že má skutečně řemeslo zlaté dno a že stále platí okřídlená věta o zlatých českých ručičkách a že není špatné být absolventem technické školy nebo technického oboru. Jihomoravský kraj se k tomu snaží přispět  systémem prospěchových stipendií, prostřednictvím center excelence. I když nám řada tradičních značek po roce 1989 bohužel zanikla, některé přežily – jako TOS ALTA, Zetor, Šmeral. Budu moc rád, když budeme jako kraj nabízet trhu práce kvalifikované a šikovné lidi. Musí to být společná vůle všech – státu, byznysu, školství. Doufám, že příští ročníky budou o to radostnější, že zde bude více  škol, představíme více oborů a co je nejdůležitější – bude o ně mezi mladými lidmi a jejich rodiči zájem,“ řekl hejtman Hašek.

Náměstek hejtmana Stanislav Juránek zdůraznil, že klíčovými lidmi, kteří rozhodnou, jsou ředitelé odborných škol. „Ti vytvářejí vazby už na mateřské a základní školy a potom následně i na školy vysoké. To vše s jediným cílem, aby se skutečně rozšířilo  vzdělávání jak technické, tak přírodovědné. Jestliže teď nám nějaké množství dětí přibude, tak je důležité, aby přišly na to, že zatloukat hřebíky je dobrá věc a že je dobré, aby uměly něco technického a dají přednost odborné škole. Veletrh odborného vzdělávání zapadá do mozaiky propagace a také řady evropských projektů, kde je propojení od mateřské až po vysokou školu,“ řekl náměstek Juránek.

Kraj zve žáky základních škol, jejich rodiče a veřejnost do expozice Jihomoravského kraje a 21 středních škol technického zaměření, která je umístěna v pavilonu „Z“ brněnského veletržního areálu. Prezentace škol umožní návštěvníkům blíže poznat profilaci nabízených učebních a studijních oborů, možnosti studia a mimoškolních aktivit a také další cestu, kterou absolventům těchto oborů nabízí zaměstnavatelé. Budoucí absolventi základních škol si také mohou promluvit s žáky těchto středních škol, případně prohlédnout a vyzkoušet některé z exponátů v expozicích středních škol.

Veletrh odborného vzdělávání je spojen s bohatým doprovodným programem zaměřeným na interaktivní prezentaci možností výběru kariérní dráhy, na kariérové poradenství jako takové, ale také na prezentaci významných zaměstnavatelů v regionu. Doprovodný program je realizovaný ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Jihomoravského kraje a Centrem vzdělávání všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…