Velitel Univerzity obrany podruhé převzal rektorský řetěz

05.11.2016 17:13

Ve středu 2. listopadu byl v aule Právnické fakulty Masarykovy univerzity slavnostně inaugurován pro své druhé funkční období rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. Ceremoniálu byli přítomni náměstci ministra obrany Alena Netolická a Jakub Landovský, zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Petr Mikulenka a další funkcionáři resortu obrany, představitelé státní správy a samosprávy, rektoři a prorektoři vysokých škol, zástupci partnerských spolků a akademické obce univerzity.

Velitel Univerzity obrany podruhé převzal rektorský řetěz
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

Brigádní generál Bohuslav Přikryl byl 16. března letošního roku zvolen Akademickým senátem UO za kandidáta na rektora a prezident republiky jej do této funkce jmenoval 12. května na druhé funkční období, které trvá od 1. srpna letošního roku do 31. července 2020. Tato fakta uvedl v úvodu slavnostní inaugurace předseda Akademického senátu Jiří Kassa, který generála Přikryla po pronesení rektorského slibu dekoroval rektorským řetězem.

„Mým osobním záměrem do budoucna je dokázat, že Univerzita obrany bude prestižní, sebevědomá, svých tradic si vážící instituce, ale i moderní, inspirativní a otevřená univerzita schopná vnímat a vstřebávat nové trendy a přístupy. Univerzita vnitřně konsolidovaná a s příznivou atmosférou umožňující komunikaci a výměnu názorů, které se mohou tříbit jen v otevřené diskuzi, ale i univerzita dlouhodobě názorově stabilní a pevná ve svých postojích,“ uvedl rektor-velitel Bohuslav Přikryl ve své inaugurační řeči.

Představilo se celé nové vedení univerzity

Součástí ceremoniálu bylo také představení nového vedení Univerzity obrany, tedy prorektorů, kvestora a zástupce rektora. „Univerzita obrany má dnes vynikající renomé nejen v oblasti přípravy vojenských profesionálů, ale také zaujímá a úspěšně obhajuje svou významnou a nepřehlédnutelnou pozici mezi ostatními vysokými školami,“ uvedla pak ve svém projevu náměstkyně ministra obrany Alena Netolická, která rovněž ocenila působení generála Přikryla ve funkci rektora–velitele během jeho prvního funkčního období.

Rektor brněnské Masarykovy univerzity a místopředseda České konference rektorů pro oblast vzdělávání Mikuláš Bek poté v krátkém vystoupení vyzdvihl fakt, že Univerzita obrany přináší do akademické obce vojenské cti – přímost, loajalitu a statečnost. „Také bych chtěl ocenit to, jak Univerzita obrany tyto vlastnosti a zodpovědnost vůči státu dokáže spojovat s principy akademické svobody, která je nezbytnou podmínkou pro jakoukoli akademickou tvůrčí činnost,“ řekl Bek. Ceremoniál slavnostní inaugurace uzavřela studentská hymna Gaudeamus igitur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…