Velitelem Pozemních sil AČR se stal generálmajor Štefan Kaleta

02.10.2016 10:39

Při slavnostním ceremoniálu, kterého se zúčastnili náměstek ministra obrany Jakub Landovský a řada dalších významných hostů, převzal náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář z rukou odcházejícího generálmajora Jána Gurníka zástavu Pozemních sil Armády České republiky. Tu na Národním památníku na Vítkově v Praze předal novému veliteli, kterým se stal generálmajor Štefan Kaleta.

Velitelem Pozemních sil AČR se stal generálmajor Štefan Kaleta
Foto: Jana Deckerová
Popisek: Náčelník GŠ AČR armádní generál Josef Bečvář v doprovodu generálmajora Jána Gurníka zdraví nastoupené vojáky na Vítkově

Odcházející generál Ján Gurník vedl pozemní síly tři a půl roku, kdy po zrušení Velitelství Společných sil v Olomouci byla v Praze vytvořena dvě velitelství pozemních a vzdušných sil.

„Ceremoniál nevnímám pouze jako akt předání funkce, ale také jaké výraz poděkování nejen generálu Gurníkovi, ale i všem vojákům pozemních sil za odvedenou práci,“ řekl ve svém vystoupení náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář. „Velmi si vážím vašeho nasazení v zahraničních operacích a hotovostních silách i při plnění náročných výcvikových úkolů a vím, že pozemní síly hrají zásadní roli při pomoci poskytované našim občanům v rámci IZS. Generálu Kaletovi přeji mnoho úspěchů do jeho nadcházející práce.“

Nový velitel Pozemních sil AČR generálmajor Štefan Kaleta v minulosti velel mimo jiné 7. mechanizované brigádě, působil na velitelství NATO v belgickém Monsu jako ředitel sekce přípravy a výcviku. Doposud působil jako poradce náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře.

Generálmajor Ján Gurník byl oceněn čestným odznakem AČR Za zásluhy

Předání velení proběhlo při slavnostním nástupu příslušníků pozemních sil na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově. Odcházející generálmajor Ján Gurník byl oceněn náčelníkem GŠ AČR armádním generálem Josefem Bečvářem čestným odznakem AČR Za zásluhy za výrazný podíl na rozvoji pozemního vojska.

Generálmajor Ján Gurník byl velitelem Pozemních sil AČR od července 2013, kdy po zrušení olomouckého velitelství společných sil v Olomouci, kterému velel, byla v Praze vytvořena velitelství pozemních a vzdušných sil. Má za sebou i zahraniční zkušenosti. Například v letech 1998 a 1999 byl velitelem českého kontingentu mise SFOR v bývalé Jugoslávii. Letos byl uveden do Síně slávy na Vysoké vojenské škole pozemního vojska (Army War College) v americkém Carlisle, kde studoval. Nyní bude působit jako vojenský přidělenec na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…