Velkokapacitní sociální ústav je minulostí, poslední klienti opustili zámek Nová Horka

25.02.2016 11:04

Moravskoslezský kraj dnes uzavřel zámek v Nové Horce pro poskytování sociálních služeb a otevřel nový domov pro osoby se zdravotním postižením ve Studénce. Díky transformaci sociálních služeb v regionu tak mohou další lidé využívající pobytové sociální služby žít kvalitněji a důstojněji v přirozeném prostředí.

Velkokapacitní sociální ústav je minulostí, poslední klienti opustili zámek Nová Horka
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Zámek v Nové Horce je po zámcích v Hošťálkovech, v Jindřichově ve Slezsku a bývalém klášteru Marianum v Opavě čtvrtým opuštěným objektem, zcela nevyhovujícím pro poskytování pobytové sociální služby.

„Lidé se zdravotním postižením sice zámek opouštějí, ale „život jako na zámku“ jim paradoxně teprve začne. Přestěhováním z velkého ústavu do bytů či rodinných domů získají více soukromí a důstojnější podmínky pro život srovnatelný s životním stylem svých vrstevníků bez handicapu. V příjemnějším prostředí, za vlídné pomoci profesionálů se budou moci věnovat svým zálibám, setkávat se s přáteli, někteří i pracovat, zkrátka dělat to, co mají rádi,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Upozornil na to, že Moravskoslezský kraj od zahájení transformace pobytových sociálních služeb v roce 2004 za finanční podpory Evropské unie postavil sedm domů, zrekonstruoval dvaadvacet objektů a koupil devět domů a čtrnáct bytů za více než 700 milionů korun. „Podařilo se tak zkvalitnit životní podmínky pro 664 osob s postižením,“ upřesnil hejtman Miroslav Novák.

Otevřením nového domova pro 18 lidí se zdravotním postižením ve Studénce byl završen proces transformace organizace Zámek Nová Horka, v rámci kterého od roku 2007 vzniklo chráněné bydlení v Novém Jičíně s kapacitou 11 uživatelů, chráněné bydlení v Sedlnicích pro 10 uživatelů a chráněné bydlení v Kopřivnici pro 10 uživatelů pobytové sociální služby. Část klientů přešla z Nové Horky také do rodinného prostředí, či začala využívat jiný typ sociálních služeb.

Nový bezbariérový dům ve Studénce za 37, 5 milionu korun (podíl MSK 14 mil. Kč) tvoří čtyři samostatné bytové jednotky nabízející jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje a další zázemí pro klienty a zaměstnance.

„Jsem velmi rád, že jsme dalším lidem s postižením umožnili žít v důstojných podmínkách život srovnatelný s životy nás, kteří máme to štěstí, že se nemusíme každý den potýkat s překážkami, které s sebou nese zdravotní postižení. Jsme si také vědomi historické hodnoty zámku v Nové Horce, proto jsme zahájili diskusi o dalších možnostech jeho využití,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Svatomír Recman.

Zámek v Nové Horce je zapsán mezi kulturní památky České republiky. Sociálním účelům začal sloužit v roce 1948. Nejprve sem byly umístěny postižené děti, později tu byl zřízen domov důchodců, nakonec ústav pro mentálně postižené ženy. Původně v zámku bydlelo 100 lidí, v době zahájení transformačního procesu organizace v roce 2007 tu žilo 80 žen.

Jednou z klientek zámku v Nové Horce, která v tomto ústavu žila přes třicet let a nyní se stěhuje do Studénky, je paní Věra Bárová. Od dětství je trvale upoutána k lůžku a odkázána na celodenní ošetřovatelskou péči. Mentálně je na tom lépe, přestože jsou omezeny zejména její vyjadřovací schopnosti. Ve svých devětapadesáti letech si ale dobře uvědomuje věci a děje kolem sebe. Kdysi jí někdo ukázal fotografie obrázků, které lidé s postižením malovali nohama nebo ústy.

Paní Věra se jim zatoužila vyrovnat a s odhodláním se naučila používat tuto náročnou techniku, vyžadující psychickou zdatnost a velkou míru sebezapření. Maluje vleže na břiše, štětec drží v ústech a na paletě barev vybírá, míchá a kombinuje různé odstíny. Paní Bárová má za sebou již několik úspěchů, mimo jiné se svým obrázkem „Podzim“ vyhrála v roce 2010 první cenu v celorepublikové prestižní pěvecko - výtvarné soutěži talentů z řad lidí se zdravotním postižením „Nad oblaky aneb každý může být hvězdou“.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…