Veolia Voda: Odmítáme být součástí předvolební agitace různých politických stran

18.06.2013 9:43

Stanovisko společnosti Veolia Voda k článku Magistrátu hl.m. Prahy, radního Richtera k rekonstrukci pražské ÚČOV – K aktuálnímu stavu projektu ÚČOV Troja

Veolia Voda: Odmítáme být součástí předvolební agitace různých politických stran
Foto: Veolia Voda Česká republika
Popisek: Veolia Voda Česká republika

Společnost Veolia Voda se ohrazuje proti tvrzení radního Richtera o „mimořádně nevýhodné smlouvě se společností Veolia“. Smlouva o provozování vodohospodářského majetku je uzavřena se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou koncern Veolia v rámci privatizace koupil od České republiky a hlavního města Prahy. Privatizace probíhala v době, kdy byly i ze strany EU preferovány dlouhodobé vztahy s provozovateli vodohospodářského majetku, aby byl udržen jeho dlouhodobý rozvoj. Kromě délky smlouvy nikdy nezazněl žádný jiný argument, proč je smlouva se společností PVK nevýhodná.

Společnost PVK platí hlavnímu městu ročně více než 2 miliardy korun nájemné, nese veškerá rizika spojená s provozováním majetku a ze svého hradí náklady na opravy a údržbu majetku. Cena vodného a stočného je plně pod kontrolou hlavního města Prahy, neboť meziroční nárůst musí být odsouhlasen radou hlavního města. Vodné a stočné v Praze je pod celorepublikovým průměrem. Prostřednictvím koncernu Veolia má navíc hlavní město přístup k nejvyššímu standardu vodohospodářských služeb běžnému v rámci EU a to jak po stránce technické, tak po stránce zákaznické.

Během jednání o získání dotací na rekonstrukci ÚČOV společnost PVK opakovaně nabídla hlavnímu městu možnost vyjmutí ÚČOV ze stávající provozovatelské smlouvy, aby bylo vyhověno požadavkům EU. Požadavky EU se nicméně stále stupňovaly a bezprostředním důvodem odmítnutí poskytnutí dotace byla technická správa JASPERS, která nedoporučila technické provedení rekonstrukce ÚČOV.

Společnost Veolia je světovým leaderem v oblasti poskytování environmentálních služeb a dlouhodobým partnerem řady českých a evropských měst. Jako taková odmítá být součástí předvolební agitace různých politických stran.

Marcela Dvořáková
Tisková mluvčí
Veolia Voda ČR

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…