Veřejný ochránce práv: Budoucnost je (n)(v)aše

08.12.2018 9:01

Informační centrum OSN v Praze a ombudsmanka společně pořádají v Brně výstavu „Budoucnost je (n)(v)aše“ připomínající 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Výstava je volně přístupná od 10. prosince do 4. ledna v Kanceláři veřejného ochránce práv v Brně.

Veřejný ochránce práv: Budoucnost je (n)(v)aše
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Výstava představuje články Všeobecné deklarace lidských práv tak, jak je pro Organizaci spojených národů před 40 lety ztvárnil brazilský výtvarník Otávio Roth. K 70. výročí deklarace ji připravilo Informační centrum OSN v Praze a ve spolupráci s ombudsmankou ve vstupních prostorách Kanceláře veřejného ochránce práv v Brně, Údolní 39. Veřejnosti se výstava poprvé představí symbolicky v Den lidských práv 10. prosince a volně bude přístupná až do 4. ledna 2019.

Všeobecná deklarace lidských práv je jedním ze zásadních milníků historie lidstva. Vznikala v době, kdy měl svět v živé paměti hrůzy 2. světové války a hledal se způsob, jak zabránit jejich opakování. Není bez zajímavosti, že u jejího zrodu stála žena – Eleanor Rooseveltová.

Deklarace byla přijata 10. prosince 1948 v Paříži a stala se prvním mezinárodním uznáním svobod a práv každého člověka bez rozdílu kulturních a náboženských kořenů, rasy, pohlaví a místa původu.

„Přijetí Všeobecné deklarace lidských práv bylo mimořádným počinem. Poprvé našlo lidstvo shodu na tom, že každý člověk má základní práva, a jednotlivé státy vyjádřily vůli a připravenost tato práva respektovat a chránit,“ vyzdvihuje význam deklarace ombudsmanka Anna Šabatová, která sama v roce 1998 obdržela cenu OSN na poli lidských práv. I po 70 letech je podle ní deklarace stále dokumentem mimořádného symbolického významu.

S tím souhlasí i vedoucí informační kanceláře Organizace spojených národů v České republice Michal Broža: „Pokud se ohlédneme, je co slavit. Ale mnoho lidskoprávních výzev zůstává. V době šířících se nenávistných projevů nám deklarace připomíná, že rovná a nezcizitelná práva každého člověka jsou předpokladem svobody, spravedlnosti a míru.“

70. výročí Všeobecné deklarace lidských práv připomene v Kanceláři veřejného ochránce práv v Brně nejen výstava výtvarně ztvárněných článků deklarace, ale i večerní promítání dokumentárního filmu Je s námi konec? (Before the Flood) a diskuze o změnách klimatu a našich právech. Promítání začíná v 18:00 h v sále Otakara Motejla v Kanceláři veřejného ochránce práv v Brně. Následuje diskuze o příčinách a dopadech změn klimatu a jejich souvislostech s lidskými právy. Akci pořádá Centrum pro lidská práva pod záštitou ombudsmanky a Informačního centra OSN v Praze.

Všeobecná deklarace lidských práv je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejpřekládanější dokument na světě. Přeložena byla do více než 500 jazyků. Díky ní se od roku 1948 zvýšil počet států, ve kterých mají ženy volební právo z 91 na současných 198. Ve 111 státech byly přijaty zákony na ochranu svobody projevu, jen za poslední čtyři roky takovou legislativu přijalo 15 států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…