Veřejný ochránce práv: Dny paměti - Otestujte se na Alzheimerovu chorobu

13.09.2017 11:29

Na konci září proběhne pro veřejnost v sídle ombudsmanky testování paměti, které dokáže včas odhalit počínající Alzheimerovu chorobu. Včasná diagnóza může pomoci zastavit postup nemoci. Projekt je zaštítěn Českou alzheimerovskou společností.

Veřejný ochránce práv: Dny paměti - Otestujte se na Alzheimerovu chorobu
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Co jsou Dny paměti?
Ombudsmanka se aktivně zapojila do projektu Dny paměti, který je zaštítěn Českou alzheimerovskou společností, o. p. s (dále jen „ČALS“).

Cílem projektu je včasná diagnostika Alzheimerovy choroby v nelékařském prostředí a sběr dat pro potřebnou analýzu týkající se tohoto onemocnění (tato data budou využita anonymně).

Provedené testy v oblasti paměti a dalších kognitivních funkcí odhalí problémy včas. Následuje doporučení navštívit specialistu. Ten stanoví diagnózu a neprodleně zahájí terapii.

Proč?
To, zda se jedná o Alzheimerovu chorobu, je nutné vědět co nejdříve. Současná medicína sice neumí Alzheimerovu chorobu vyléčit, umí ji ale léčit. Léky, které se nemocným podávají, dokážou do jisté míry nemoc pozastavit a v zásadě konzervovat momentální stav. Je proto výhodné, aby k tomuto „uchovávání“ došlo v co nejranější fázi, kdy je nemocný ještě schopen se postarat sám o sebe, kdy je také schopen rozhodovat o svém dalším životě (o své péči, o uspořádání majetkových a rodinných záležitostí, atd.).

Kdy a kde?
Ve dnech 25., 26. a 27. září 2017 bude v sídle Kanceláře veřejné ochránkyně práv probíhat pro předem přihlášené zájemce vyšetření paměti proškoleným pracovníkem ČALS.

Jak se objednám?
Objednávejte se u Mgr. Natálie Gloserové, a to telefonicky na čísle 542 542 396. Objednávat se můžete již nyní.

Testování proběhne ve shora uvedených dnech v časech od 8:00 do 17.30 hodin. 

Co s sebou?
Upozorňujeme, že testování paměti je určeno těm, kteří nejsou v péči neurologa, geriatra či psychiatra (pro problémy s pamětí). Současně je třeba si s sebou vzít brýle, případně sluchadla. Počítejte, že s odbornicí ČALS strávíte přibližně půl hodiny. Testování je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…