Veřejný ochránce práv: Nenávist na internetu nelze „hájit“ svobodou slova

09.06.2020 14:58

Podle ombudsmana je důležité intenzivně se věnovat problematice nenávisti na internetu, ať už jde o komentáře k článkům, blogy nebo příspěvky na sociálních sítích. Důvodem je potřeba chránit lidské soužití před projevy, které ve svých důsledcích ohrožují lidská práva a občanské soužití.

Veřejný ochránce práv: Nenávist na internetu nelze „hájit“ svobodou slova
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Varuje přitom, že u vyjádření nenávisti a hrozeb často nebývá od slov daleko k činům. V prostředí internetu je to podle něj ještě umocněno dojmem anonymity, a tedy i zdáním beztrestnosti, což u jiných sdělovacích prostředků či komunikačních forem není tak patrné. V současné době ombudsman shromažďuje reakce oslovených institucí na dříve zaslaný výzkum a doporučení k nenávistným projevům.

Právě masovost, zdánlivá beztrestnost a rychlost šíření a sdílení negativního obsahu vytvářejí na oběti tlak a vyvolávají strach. „Oběť se jen těžko brání proti rychlému šíření nenávistných komentářů, což sice už od vynálezu tisku není nic nového, ale na internetu a sociálních sítích se nenávistné projevy šíří rychleji než kdy předtím. Působí sice na omezenou, nicméně značně početnou skupinu lidí, ovlivňují jejich názory i chování,“ říká ombudsman Stanislav Křeček a upozorňuje také na obvykle účelové obhajování nenávisti svobodou projevu: „Dějiny 20. století nám ukazují dost názorně, že svoboda slova prostě nejen v Evropě nemůže být absolutní. Musí nám jít o to, aby slova nebyla návodem k fyzickému násilí, jak se v minulosti často stalo. Ti, kdo píší skutečně nenávistné komentáře, nebo jejich názoroví zastánci, často poukazují právě na demokratické principy, jako je pluralita názorů a svoboda projevu. V očích „nerozhodné“ většiny tím vyvolávají dojem, že v demokracii není lidská důstojnost a tolerance k odlišnosti dostatečně chráněna, což vyvolává nedůvěru k orgánům veřejné moci.“

Ombudsman však současně upozorňuje, že samotný termín „nenávistný projev“ se stal natolik frekventovaným pojmem, že ne vždy je všem zcela zřejmé co si pod ním představit: „Za stejně naléhavé jako bránit šíření nenávisti považuji neztotožňovat každý nesouhlas nebo jiný názor s ‚nenávistným projevem‘. Nejsem si vůbec jist, zda to dovedeme vždy odlišit. Stížností na to, že boj s ‚nenávistnými projevy‘ se často stává bojem s nepohodlnými nebo s pro někoho nepřijatelnými názory, slyšíme kolem sebe dost.“

Ve společnosti je podle ombudsmana třeba neustále hledat shodu na tom, co je ještě projev svobody slova, co je odlišným názorem a co už je nenávistným projevem, který jakoukoli svobodu, tedy i svobodu slova, ve svých důsledcích ohrožuje. „Rozhodování v těchto věcech je obtížné, a pokud ve společnosti nepanuje shoda, co už je ‚za hranou‘, pak téměř každé rozhodnutí vyvolává další projevy nenávisti a netolerance,“ uvádí ombudsman.

Oceňuje, že v posledních letech začaly policie, ministerstva spravedlnosti a vnitra a Nejvyšší státní zastupitelství tomuto tématu věnovat větší pozornost. Podle ombudsmana je třeba tyto aktivity zefektivnit, např. sjednotit databáze trestné činnosti, provádět analýzu souvisejících přestupkových věcí, zaměřit se na vzdělávání a osvětu aj. „Zdaleka ale nejde a nemůže jít jen o projevy na sociálních sítích. Rozpaky, které ve veřejnosti vyvolal nedávný postup státních orgánů např. v kauze s kalendářem nebo s hrnky s portréty nacistických ‚osobností‘ nutnost hledání jednotného postupu dokazují velmi výmluvně,“ uzavírá ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …