Veřejný ochránce práv: Od 1. září se mění pohřebnictví

02.09.2017 12:32

Ode pátku platí některé významné změny v pohřebnictví. Po šestnácti letech se zásadněji mění zákon o pohřebnictví, aby lépe odpovídal změnám, jimiž společnost prošla.

Veřejný ochránce práv: Od 1. září se mění pohřebnictví
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Novela, která nabývá účinnosti, je první zásadní revizí zákona o pohřebnictví za dobu jeho účinnosti. Posiluje práva pozůstalých a nájemců hrobových míst, vnáší do pohřebnictví více kontroly. Změny ovlivnil i nový občanský zákoník, jenž výrazně posílil právo na ochranu osobnosti zahrnující právo každého na slušný pohřeb podle místních zvyklostí.

Ombudsmanka se do prací na novele aktivně zapojila a i díky jejímu úsilí mají rodiče mrtvě narozených dětí právo je pohřbít. Až dosud se mrtvě narozené děti spalovaly v nemocničních spalovnách společně s amputáty a ostatním biologickým odpadem. Nyní budou moci rodiče mrtvě narozeného dítěte bez ohledu na délku trvání těhotenství či váhu plodu požádat zdravotnické zařízení o vydání pozůstatků a své mrtvě narozené dítě důstojně pohřbít.

Další změnou, kterou ombudsmanka vítá, je posílení pravomoci krajských úřadů a Ministerstva pro místní rozvoj na úseku pohřebnictví. Ty by se měly stát plnohodnotnými dozorovými orgány s právem ukládat nápravná opatření a sankce. Dochází tím ke zvýšení právní ochrany pozůstalých a zajistí se účinnější vymáhání zákonem uložených povinností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…