Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka pomohla muži získat vyšší invalidní důchod

19.08.2017 12:17

Muž pobíral neadekvátně nízký invalidní důchod. Jeho opatrovnice se v této věci obrátila na ombudsmanku.

Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka pomohla muži získat vyšší invalidní důchod
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

V průběhu šetření se nám podařilo prokázat, že výše jeho důchodu je skutečně špatně vypočítaná a bylo tomu tak i v minulosti. Na základě našeho šetření přiznala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) muži takřka o 2000 korun vyšší důchod a současně mu byl vyplacen doplatek za předchozí období přesahující 200 tisíc korun. Případ jsme tak mohli uzavřít, protože pochybení úřadů bylo napraveno.
V případu tohoto muže došlo ke dvěma pochybením. Bylo nesprávně stanoveno datum vzniku invalidity a samotná výše invalidního důchodu byla vypočtena nesprávně. Muž trpěl od narození mentálním postižením a v pozdějším věku byl částečně zbaven svéprávnosti. Opatrovnicí byla stanovena jeho příbuzná, která o muže dodnes pečuje.

Vzhledem ke svému postižení nemohl muž nikdy vykonávat práci a byl odkázán na péči druhých. V této situaci mu náleží invalidní důchod. V průběhu šetření byla na základě naší iniciativy vykonána mimořádná kontrolní lékařská prohlídka. Na jejím základě byl posunut vznik mužovy invalidity z roku 2000 na rok 1996.

ČSSZ následně provedla revizi přepočtu výše důchodu v době vzniku invalidity a informovala nás, že by přepočtení pro tohoto muže nemělo význam, protože výsledná částka by činila 275 korun. S tím jsme však nemohli souhlasit. Podle rozhodné právní úpravy jsme totiž vypočítali částku, která by v roce 1996 činila 2653 korun měsíčně.

ČSSZ své pochybení následně uznala. Aktuální výši invalidního důchodu muži zvedla z 3515 korun na 5430. Doplatila mu také rozdíl ve vyplácené částce mezi léty 2006 – 2017. Jsme rádi, že opatrovnice hájila zájmy tohoto muže, který se sám bránit nemohl, a obrátila se se svým problémem na ombudsmanku.  

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…