Veřejný ochránce práv: Policie musí být při zajišťování záznamů z bezpečnostních kamer důsledná

18.08.2016 19:57

Je obecně známou skutečností, že jsou záběry z bezpečnostních kamer po čase přemazány další nahrávkou a případné důkazy jsou nenávratně zničeny. To se stalo v případě muže, který byl fyzicky napaden neznámým útočníkem. Policie se k záznamům, které mohly odhalit jeho identitu, dostala až skoro po třech týdnech. Pozdě.

Veřejný ochránce práv: Policie musí být při zajišťování záznamů z bezpečnostních kamer důsledná
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

V jednom krajském městě šel muž na banální zubařský zákrok. Omylem zazvonil na špatný zvonek. Vzápětí na něj fyzicky zaútočil neznámý muž a utekl. V domě se nacházely bezpečností kamery, které tento útok pravděpodobně zaznamenaly. K záznamům však měl přístup pouze správce domu, který byl dlouhodobě v pracovní neschopnosti. Policisté vyčkávali, až se muž uzdraví a vrátí do práce. Nevyvinuli jinou aktivitu k získání nahrávek z bezpečnostních kamer. Správce budovy se uzdravil 19 dnů po tomto incidentu. Záznamy však byly archivovány pouze 14 dnů a poté byly přemazány dalšími záběry. Důkazy tedy byly zničeny.

V tomto případě už jsme proto nápravy dosáhnout nedokázali. Ředitelství příslušné krajské policie však upozornilo své podřízené útvary, že musí v podobných případech při zajišťování důkazů postupovat mnohem důrazněji. Lze proto doufat, že už v budoucnu k podobné nedbalosti docházet nebude. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…