Veřejný ochránce práv: Pozor na konec roku, zaměstnáváte-li lidi s postižením

14.12.2019 7:33

S blížícím se koncem roku by měly zpozornět firmy zaměstnávající lidi s postižením. Pokud nestihnou zaplatit všechny povinné daně a odvody do posledního kalendářního dne, přijdou o příspěvek na zaměstnávání lidí s postižením.

Veřejný ochránce práv: Pozor na konec roku, zaměstnáváte-li lidi s postižením
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Každého čtvrt roku totiž mohou žádat o příspěvek na částečnou úhradu platů, mezd a dalších nákladů spojených se zaměstnáváním lidí s postižením. Příspěvek pokryje 75 % skutečně vynaložených prostředků, na osobu jde maximálně o 12 000 Kč. O příspěvek se žádá zpětně vždy za uplynulé čtvrtletí a jednou z klíčových podmínek jeho přiznání je prokázání bezdlužnosti k poslednímu dni kalendářního čtvrtletí. Nestačí přitom, aby byly všechny platby odeslané, ale musí být nejpozději poslední kalendářní den čtvrtletí i připsány na příslušných účtech. Na konci roku je to vždy ještě komplikovanější větším počtem volných dnů okolo Vánoc a Silvestra. Ombudsmanka se vícekrát setkala s případy, kdy firmy uhradily platby včas, ty však nebyly připsány do 31. 12., ale až nejbližší pracovní den, tj. 2. 1. Z pohledu zákona tím ale firma nesplnila podmínky a o příspěvek za uplynulé čtvrtletí přišla.

Více o tématu zde.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…