Veřejný ochránce práv: Soud potvrdil názor ombudsmana, pokuty za rychlost ve Varnsdorfu byly nezákonné

18.07.2020 14:02

Soud potvrdil ombudsmanem kritizované protiprávní jednání Městského úřadu Varnsdorf. Ten ukládal pokuty za překročení rychlosti na základě nezákonných důkazů.

Veřejný ochránce práv: Soud potvrdil názor ombudsmana, pokuty za rychlost ve Varnsdorfu byly nezákonné
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ombudsman už před rokem na tuto záležitost upozorňoval Krajský úřad Ústeckého kraje a žádal ho, aby zasáhl. Nezákonnost nyní napravuje soud.

Ombudsman v rámci šetření už před rokem žádal Krajský úřad Ústeckého kraje, aby přiměl Městský úřad Varnsdorf k okamžitému zastavení používání výstupů z radarů soukromého provozovatele v přestupkových řízeních. Současně ombudsman žádal krajský úřad, aby vyzval Varnsdorf k okamžitému zrušení uložených pokut a k vrácení již uhrazených částek. Pokud by Městský úřad Varnsdorf neuposlechl, měl krajský úřad jako nadřízený orgán sám pokuty zrušit. Krajský úřad to však odmítl, postavil se za jednání Městského úřadu Varnsdorf a vyslovil názor, že je v pořádku, pokud je soukromý provozovatel radarů odměňován na základě počtu zaznamenaných přestupků. Krajský úřad také odmítal nezákonně uložené pokuty rušit s odůvodněním, že je na každém vyzvaném provozovateli motorového vozidla, jestli částku zaplatí nebo ne.

„Argumentace krajského úřadu je absurdní. Pokud bychom to domysleli, tak by úřady mohly jednat nezákonně a nechat na občanovi, jestli se proti tomu ohradí. Pokud ne, byla by tím nezákonnost v pořádku. Takhle ale stát fungovat nemůže,“ kritizoval postoj Krajského úřadu Ústeckého kraje ombudsman Stanislav Křeček. Trval na tom, že krajský úřad může vydané výzvy k zaplacení pokuty rušit zpětně.

Krajský úřad trval na svém názoru a dál toleroval protiprávní jednání Městského úřadu Varnsdorf, a současně Varnsdorf trval na svém názoru, že důkazy získané od soukromého provozovatele radarů, který je hmotně zainteresován na odhalení přestupky, je v pořádku.

Stejný názor jako ombudsman zastávalo i Ministerstvo vnitra, které nakonec kvůli smlouvám s provozovatelem radarů podalo na město správní žalobu.

Ústecký krajský soud nyní potvrdil, že je vyloučeno, aby radarové měření prováděla soukromá firma a byla přitom na výsledcích měření finančně zainteresovaná.

Více o šetření ombudsmana ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…