Veřejný ochránce práv: Úřad nemůže tvrdit, že se skutek nestal, když má videozáznam o jeho spáchání

09.09.2020 15:13

Když poškozený předloží v přestupkovém řízení videozáznam incidentu, na němž jsou zachyceny urážlivé výroky, nemůže úřad řízení zastavit s konstatováním, že spáchání daného skutku neprokázal.

Veřejný ochránce práv: Úřad nemůže tvrdit, že se skutek nestal, když má videozáznam o jeho spáchání
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Musí odůvodnit, proč podle něj zaznamenané skutečnosti nenaplňují znaky přestupku, zda zohlednil nějaké polehčující okolnosti apod. Tyto argumenty pak mohou vést k zastavení řízení.

Na ombudsmana se obrátil stěžovatel - účastník řízení o přestupku proti občanskému soužití spočívajícím v hrubém urážení a zesměšnění. Úřadu předal videozáznam, který při incidentu pořídil, z něhož má být jasně patrné, že obviněná vůči němu použila výrazu „magor“ a doporučila mu, ať si přečte „osm bodů psychopata“. Úřad však řízení o přestupku zastavil s tím, že neprokázal, že obviněná projednávaný skutek spáchala. Stěžovatel se odvolal, ale nadřízený úřad neshledal důvody k zahájení přezkumného řízení.

Podle ombudsmana oba úřady pochybily. Z podkladů k případu zjistil, že úřad videozáznam použil, ale v řízení konstatoval, že stěžovatel video účelově sestříhal. Podle úřadu není vyloučeno, že stěžovatel obviněnou svým chováním provokoval, protože na videu není zachyceno jeho chování vůči ní. Úřad dospěl k závěru, že stěžovatel celou situaci eskaloval, záměrně obviněnou slovně provokoval a přitom ji natáčel. Obviněná by podle úřadu neměla být postihována za reakce, které zapříčinil někdo jiný, i když úřad současně přiznává, že reakce obviněné nebyly zcela přiměřené.

Tuto úvahu ombudsman úřadu nevytýká, chybný je však důvod zastavení řízení. „Úřad na jednu stranu potvrzuje, že obviněná namítané výrazy na adresu stěžovatele skutečně pronesla, ale vzápětí konstatuje, že spáchání tohoto skutku neprokázal. Sám sobě tak odporuje,“ vysvětluje ombudsman Stanislav Křeček a dodává: „Jestliže byla slova pronesena a skutek se stal, mohl úřad přestupkové řízení zastavit, pokud by dospěl k závěru, že jednání obviněné nenaplňovalo znaky přestupku.“ Podle ombudsmana by pak úřad své rozhodnutí mohl odůvodnit např. argumenty o jednostrannosti videa, uvést případné polehčující okolnosti apod. Taková argumentace však v rozhodnutí úřadu chybí a stejného pochybení se dopustil i odvolací úřad.

Vzhledem k tomu, že už nebylo možné zjednat nápravu v přezkumném řízení, nemohl ombudsman úřadům navrhnout konkrétní opatření k nápravě. Vyrozuměl však oba úřady, vysvětlil jim podstatu jejich pochybení a požádal, aby zohlednily jeho závěry v budoucí praxi projednávání přestupků. Zajistí tím větší transparentnost a předvídatelnost svého jednání, což patří k principům dobré správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…