Veřejný ochránce práv: V domovech pro seniory jsou klienti omezováni nezákonně

04.05.2021 19:18

V domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem stále trvá zákaz vycházení pro klienty, a to již nepřiměřené dlouhou dobu. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se proto v této věci obrátila na ministra zdravotnictví, protože nelze akceptovat, aby byli tito lidé omezováni ve svých základních právech.

Veřejný ochránce práv: V domovech pro seniory jsou klienti omezováni nezákonně
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví aktuálně stanoví pro klienty domovů se zvláštním režimem a domovů pro seniory možnost opustit zařízení pouze za podmínky absolvování dvou antigenních testů a následné několikadenní izolace klienta. Tento stav, kdy se klienti zařízení mohou reálně dostat ven maximálně jednou za 6–7 dní, přitom trvá již několik měsíců. Jediná výjimka se týká očkovaných klientů, přičemž ne všichni byli očkováni a někteří z klientů kvůli svému zdravotnímu stavu ani nebudou moci být očkováni.

“Na rozdíl od zbytku populace jsou tito lidé stále zásadním způsobem omezováni na svých základních právech – právu na osobní svobodu a právu na soukromý a rodinný život. Jsem toho názoru, že po skončení nouzového stavu již není možné, aby toto omezení nadále pokračovalo. Ministerstvo zdravotnictví nemůže na základě pandemického zákona takto zásadně omezit svobodu pohybu klientů těchto zařízení a jeho opatření tudíž shledávám jako nezákonné. Adresovala jsem proto ministru zdravotnictví své Doporučení, ve kterém ho žádám o zrušení tohoto omezujícího ustanovení, a to bez zbytečného odkladu," říká k případu zástupkyně ombudsmana.

Doporučení zástupkyně ombudsmana k omezování vycházení klientů v pobytových zařízeních sociálních služeb najdete ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…