Veřejný ochránce práv: Zápisy do mateřských škol - přehled doporučení pro rodiče a ředitele

23.04.2018 17:02

Rodiče dětí stejně jako ředitelky a ředitelé mateřských škol si často nejsou jistí, jaké jsou práva a povinnosti jednotlivých stran. Přinášíme proto jejich přehled, který pomůže rodičům s nástupem jejich potomka do předškolního vzdělávání. Ředitelkám a ředitelům škol zase ujasní, jak stanovit kritéria výběru dětí tak, aby neporušovali zákon a zajistili všem dětem rovný přístup ke vzdělání.

Veřejný ochránce práv: Zápisy do mateřských škol - přehled doporučení pro rodiče a ředitele
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Toto doporučení je určeno zejména ředitelkám a ředitelům mateřských škol, jejichž zřizovatelem jsou obce či svazky obcí, krajským úřadům, které posuzují odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte, zřizovatelům, České školní inspekci, rodičům dětí a široké veřejnosti.

Z doporučení pro rodiče a jiné zákonné zástupce dětí

Předškolní vzdělávání je povinné pro děti, které před začátkem školního roku dosáhnou pěti let. Přihlaste je k zápisu, který se koná v období od 2. května do 16. května (konkrétní termín a místo se dozvíte v mateřské škole).

V odůvodněných případech můžete své dítě vzdělávat individuálně (např. doma či v lesní mateřské škole nezapsané ve školském rejstříku). Vaše dítě pak bude do mateřské školy docházet pouze na ověření úrovně vzdělání za podmínek stanovených školním řádem. Účast dítěte u tohoto ověření jste povinni zajistit.

Přihlaste své dítě k trvalému pobytu v místě vašeho skutečného bydliště. Jen tak zajistíte dítěti právo na přednostní přijetí do mateřské školy, v jejíž spádové oblasti žijete.

Pokud nemá vámi zvolená mateřská škola kapacitu pro přijetí všech spádových dětí, ředitelka či ředitel musí upřednostnit děti, které mají povinnost předškolního vzdělávání, či děti s právem přednostního přijetí před vaším. Mezi dětmi, které nedosáhly věkové hranice pro přednostní přijetí, lze upřednostnit starší děti před mladšími.

Proti rozhodnutí o nepřijetí je možné se písemně odvolat. Účastníkem řízení, a tedy osobou podávající odvolání, je dítě – vy je pouze v řízení zastupujete jako zákonní zástupci.

Z doporučení pro ředitelky a ředitele mateřských škol

Kritéria je vhodné zveřejnit jak na webových stránkách školy, tak na informační desce školy přístupné veřejnosti.

Rozhodnutí o nepřijetí musí být řádně odůvodněné. Konstatování, že dítě nepřijímáte z kapacitních důvodů nebo kvůli nedostatečnému počtu bodů, nestačí.

Na všechny děti se vztahuje povinnost podrobit se stanoveným druhům pravidelného očkování podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Pouze u dětí s povinností předškolního vzdělávání není splnění této povinnosti podmínkou pro přijetí do mateřské školy.

Pokud nemáte dostatečnou kapacitu, kontaktujte zřizovatele.

Spádové děti, které mají povinnost předškolního vzdělávání, přijměte přednostně. Dále přijměte děti s právem přednostního přijetí, tedy spádové děti, které dosáhly před začátkem školního roku nejméně třetího roku věku (od roku 2018), resp. druhého roku věku (od roku 2020).

Za určitých okolností můžete následně zvýhodnit děti na základě věku, docházky sourozence do mateřské školy, zaměstnanosti rodičů, sociální situace dítěte nebo sdílení alternativního pedagogického přístupu.

Mezi nevhodná kritéria patří pořadí přijetí přihlášky, vzdálenost bydliště či místa trvalého pobytu od mateřské školy nebo zdravotní stav dítěte. Raději je nepoužívejte.

Stejně jako v jiných typech vzdělávání je třeba i v předškolním vzdělávání zajistit rovnost a řídit se zákazem diskriminace. Doporučení vyhodnocuje nejčastěji používaná kritéria, na základě kterých ředitelky a ředitelé mateřských škol rozhodují o přijetí k předškolnímu vzdělávání, a jejich možné využití pro různé skupiny dětí. Doporučení se věnuje také procesním aspektům rozhodování ředitelek a ředitelů mateřských škol o přijetí či nepřijetí dětí.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…