Veteráni české jaderné energetiky a průmyslu byli oceněni vyznamenáním Rosatomu

26.10.2013 9:11

Třem veteránům české jaderné energetiky a průmyslu, Rudolfu Vespalcovi, Miroslavu Veselému a Miroslavu Fialovi, bylo v Praze 24. října 2013 uděleno vyznamenání Za zásluhy o mezinárodní spolupráci v jaderném průmyslu. Ocenění jim předal obchodní zástupce Ruské federace v ČR Alexandr Turov.

Veteráni české jaderné energetiky a průmyslu byli oceněni vyznamenáním Rosatomu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Během předávání ocenění Alexander Turov prohlásil: „Je pro mne velkou ctí předat ocenění, udělované za osobní přínos k rozvoji a upevnění mezinárodní spolupráce v oblasti využití jaderné energetiky, zástupcům českého jaderného průmyslu.

Představitelé jaderné energetiky a průmyslu z Ruska, České republiky a Slovenska již více než půl století společně pracují na vytvoření a provozování spolehlivých, bezpečných a ekonomicky efektivních jaderných elektráren. Tato spolupráce se netýká jen jaderných elektráren, které stojí v ČR, na Slovensku a v Rusku, ale i těch, které byly vybudovány v dalších zemích. Vyznamenání Rudolfa Vespalce, Miroslava Veselého a Miroslava Fialy je zároveň oceněním celého českého jaderného průmyslu.“

Výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas Leoš Tomíček zdůraznil, že Rudolf Vespalec, Miroslav Veselý a Miroslav Fiala přispěli každý významným způsobem k rozvoji samotné technologie VVER. „Tento přínos je zúročen v podobě dlouholetého a spolehlivého provozu bloků VVER v České republice a desítek reaktorů, vybudovaných podle technologie VVER v různých zemích světa. Právě ty zkušenosti, které byly za dlouhá desetiletí získány v českém průmyslu při výrobě a provozování reaktorů VVER, jsou dnes s úspěchem využívány v nových projektech. Díky práci celé generace jaderných expertů, jejímiž představiteli jsou Miroslav Fiala, Rudolf Vespalec a Miroslav Veselý, získaly české firmy nezbytné kompetence pro samostatnou realizaci jaderného programu. Tyto kompetence našly své uplatnění ve vytvoření konsorcia MIR 1200, které nabízí vlastní projekt v tendru na dostavbu JE Temelín“, řekl Leoš Tomíček.

Předseda Mezinárodního svazu veteránů jaderné energetiky a průmyslu Vladimir Ogněv poznamenal, že všichni tři čeští experti ocenění vyznamenáním Rosatomu se těší vynikajícímu renomé v mezinárodních profesionálních kruzích.

„Rudolf Vespalec je znám v první řadě mezi odborníky na palivo. Jeho principiálnost a důslednost při licencování jaderného paliva na JE Dukovany, pomohla výrazně zlepšit její parametry spolehlivosti a bezporuchovosti.

Miroslav Fiala a Miroslav Veselý zasvětili celý svůj život jadernému průmyslu. Miroslav Fiala se bezprostředně zúčastnil výstavby všech jaderných elektráren v Česku a na Slovensku, stejně jako založení společnosti ŠKODA JS a.s., která je v současnosti lídrem česko-ruského konsorcia v tendru na dostavbu JE Temelín.

Miroslav Veselý pracoval v mezinárodní společnosti Interatomenergo. To, že jsou pro chladící systémy na jaderných elektrárnách s reaktory VVER v mnoha zemích světa použita čerpadla vyrobená v SIGMA GROUP, je ve značné míře právě jeho zásluhou,“ řekl Vladimir Ogněv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…