„Pociťujeme, že trend zdravého stravování se už dostal ve značné míře i do Česka. Přibývá lidí, kteří přemýšlí nad tím, co jedí, kdy to jedí a také proč to jedí. Zajímá je, jaký bude mít pokrm vliv na jejich zdraví a zažívání. Typické je to třeba pro zaměstnance pracující v kancelářích, kteří dříve preferovali smažené pochoutky, zatímco nyní již volí spíše lehké pokrmy s velkým podílem zeleniny.
Postupný obrat směrem ke zdravému životnímu stylu a stravování se tak projevil i v letošním létě. V červenci a srpnu tohoto roku totiž preferovalo až 70 % našich strávníků lehčí jídla s přidanou porcí zeleniny, tedy například zeleninové talíře či wrapy, a nejvíce vyžadovali přírodní úpravu jídla. Poptávka tak byla po grilovaných pokrmech, zejména po tresce, candátu, lososu nebo krevetách. Oproti začátku letošního roku přibylo v létě také o 27 % více lidí, kteří se odpoledne zastavují pro jídlo z kategorií snacku, kam spadají bagetky, wrapy, krevety nebo mořské saláty. Toto jídlo si obvykle nechávají zabalit s sebou s tím, že si ho sní v klidu a beze spěchu v prostředí svého pracoviště nebo doma. V tomto jednání spatřujeme snahu lidí dodržovat nepsané pravidlo pravidelné konzumace menších porcí jídla po celý den, a navíc také tendenci dodat tělu vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Jezení mořských ryb, které obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a jód, navíc napomáhá redukovat váhu. Věříme, že zařazení již 2 rybích pokrmů do týdenního jídelníčku pomůže snížit míru obezity u Čechů o více než 10 %.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva