Více než 57 % dospělých Čechů je obézních, lidé se však začínají stravovat zdravěji

29.08.2014 17:09 | Zprávy

Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR pro rok 2014 trpí nadváhou či obezitou více než 57 % dospělé populace v Česku, narůstá také podíl dětí s vyšší než normální hmotností. Obezita je přitom důsledkem zejména nesprávného stravování a nízké fyzické aktivity. Podle Marka Sedláka z rybích restaurací Nordsee v Česku je však v poslední době patrná snaha o osvojení trendu zdravého stravování. Ve svém komentáři objasní, jaké pokrmy jdou nejvíce na odbyt, co strávníci preferují v létě a v zimě, nebo jak přistupují k úpravě jídla.

Více než 57 % dospělých Čechů je obézních, lidé se však začínají stravovat zdravěji
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

„Pociťujeme, že trend zdravého stravování se už dostal ve značné míře i do Česka. Přibývá lidí, kteří přemýšlí nad tím, co jedí, kdy to jedí a také proč to jedí. Zajímá je, jaký bude mít pokrm vliv na jejich zdraví a zažívání. Typické je to třeba pro zaměstnance pracující v kancelářích, kteří dříve preferovali smažené pochoutky, zatímco nyní již volí spíše lehké pokrmy s velkým podílem zeleniny. 

Postupný obrat směrem ke zdravému životnímu stylu a stravování se tak projevil i v letošním létě. V červenci a srpnu tohoto roku totiž preferovalo až 70 % našich strávníků lehčí jídla s přidanou porcí zeleniny, tedy například zeleninové talíře či wrapy, a nejvíce vyžadovali přírodní úpravu jídla. Poptávka tak byla po grilovaných pokrmech, zejména po tresce, candátu, lososu nebo krevetách. Oproti začátku letošního roku přibylo v létě také o 27 % více lidí, kteří se odpoledne zastavují pro jídlo z kategorií snacku, kam spadají bagetky, wrapy, krevety nebo mořské saláty. Toto jídlo si obvykle nechávají zabalit s sebou s tím, že si ho sní v klidu a beze spěchu v prostředí svého pracoviště nebo doma. V tomto jednání spatřujeme snahu lidí dodržovat nepsané pravidlo pravidelné konzumace menších porcí jídla po celý den, a navíc také tendenci dodat tělu vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Jezení mořských ryb, které obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a jód, navíc napomáhá redukovat váhu. Věříme, že zařazení již 2 rybích pokrmů do týdenního jídelníčku pomůže snížit míru obezity u Čechů o více než 10 %.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Ke zvýšení porodnosti

Zajímalo by mě, zda také jako strana nějak řešíte to, jak usnadnit rodičům, kteří se starají o malé děti to, aby mohli pracovat a zároveň se starat o děti, které se o sebe ještě sami postarat nedokážou? Tím myslím, když vám skončí rodičovská, protože i to je podle mě dost problém, který je ale polit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy:  Vlakem do Německa na jaře a v létě - sezónní pár vlaků EC z Prahy do Berlína a cestování jen s rezervacemi

10:17 České dráhy: Vlakem do Německa na jaře a v létě - sezónní pár vlaků EC z Prahy do Berlína a cestování jen s rezervacemi

Cestující na dálkové lince spojující Prahu s Berlínem a dalšími městy v severním Německu čeká v letn…