Více než 80 dětí na Liberecku našlo vloni domov v 72 pěstounských rodinách

13.01.2016 10:44

Dobrá rodina pečuje na Liberecku o 72 rodin, ve kterých pobývá více než 80 dětí. Bez péče pěstounů by tyto děti musely vyrůstat v kojeneckých ústavech či v dětských domovech.

Více než 80 dětí na Liberecku našlo vloni domov v 72 pěstounských rodinách
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

obrá rodina pečuje v ČR celkem o 693 pěstounských rodin s 800 dětmi, které nemohou vyrůstat ve vlastní, biologické rodině. V roce 2015 dosáhlo dospělosti 34 z těchto pěstounských dětí. Přesto i v roce 2016 plánuje organizace pomoci stejnému, nebo ještě vyššímu počtu dětí vyrůstat v rodině, namísto v ústavu. Možnost rozvoje služeb pro děti v ohrožení vidí v užší, odborné spolupráci s OSPODy a Krajskými úřady i v aktivním vyhledávání nových pěstounů, rozšířit chce také služby v oblasti sanace biologické rodiny. Liberecko je jedním k regionů, kde se nám náhradní rodinná péče daří a její podíl na péči o ohrožené děti by se měl nadále zvyšovat.

Dobrá rodina je největší organizací pečující o děti v ohrožení v České republice. Dlouhodobí a přechodní pěstouni, které doprovází, pečují aktuálně v regionu Liberce a okolí o 72 pěstounských rodin, ve kterých našlo domovy více než 80 dětí. „Přestože je naším cílem další rozvoj Dobré rodiny a péče i o další děti v ohrožení, jsme hrdí na to, že naši pěstouni vloni zároveň dovedli několik dětí k dospělosti“, říká Tomáš Böhm, ředitel Dobré rodiny. V roce 2015 dosáhlo v České republice dospělosti celkem 34 dětí. Data potvrzují, že v náhradní rodinné péči nenacházejí nový domov jen malé děti, ale také náctiletí. „Děti, vlastně dospělí, kteří z pěstounské péče vcházejí do samostatného života, jsou na tento krok připraveni. Ví, kam chtějí směřovat a ve většině případů i nadále udržují vztah se svou pěstounskou rodinou, která jim pomáhá a podporuje je. Navíc nejsou zatížení socio-patologickými problémy, tak typickými pro děti, které prožily dětství v ústavní péči. Umí se o sebe postarat, žijí běžným životem a nejsou na systému sociální péče po dosažení dospělosti obvykle dále nijak závislí“, dodává Böhm.

Výjimkou nejsou děti, které při pobytu v ústavu absolvovaly pomocnou základní školu. Po přechodu do pěstounské rodiny úspěšně vystudovaly dvě odborné školy a následně našly uplatnění v oboru, který je baví a naplňuje. „Právě teď máme chlapce, který se do pěstounské péče dostal poměrně pozdě, pěstounka ale pomohla s nalezením správného směru a Tomáš nyní pracuje ve zdravotnictví a je plně soběstačný. S přítelkyní plánuje založení rodiny a pěstounce, která je již ve vyšším věku, pomáhá nyní naopak on. Z takových zpráv máme vždy velkou radost a chceme se jimi pochlubit,“ popisuje Böhm konkrétní případ. Nedostatečná připravenost jedince na samostatný život a krok do světa dospělých je často problémem dětí, které absolvují ústavní péči. Proto je důležité, aby i jedinci, kteří nemohou vyrůstat ve své vlastní rodině, poznali model rodině co nejbližší a mohli si vytvořit pevný vztah k blízké osobě. A právě to umožňuje pěstounská péče.

Komplexní služby v celé České republice

Dobrá rodina pěstouny nejen doprovází. Rodinám poskytuje také odbornou, psychologickou a terapeutickou péči, je v kontaktu se specialisty, jejichž služby rodinám v případě potřeby zprostředkuje a v rámci své komplexní péče rodině pomůže třeba i s doučováním, nebo zpracováním žádosti o podporu. Aktivně vyhledává vhodné kandidáty pro pěstounskou péči a vzdělává i stávající pěstouny. V roce 2015 rozšířila službu asistovaného kontaktu o zmapování možností kontaktu s biologickou rodinou a aktivní vyhledání členů rodiny vhodných pro kontakt s dítětem. Jedním z cílů pro rok 2016 je sanace biologické rodiny dítěte. Preventivní práce s rodinou umožní návrat více dětí do původní, biologické rodiny, což je hlavní metou a největší satisfakcí pěstouna i doprovázející organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…