Více než deset tisíc lidí žádá vládu: Buďte aktivnější v případu dětí v Norsku

10.12.2014 8:00

Více než 10 tisíc lidí (přesně 10573) připojilo v posledních týdnech svůj podpis pod petici, která žádá návrat sourozenců Michalákových z Norska do ČR. Petiční archy s podpisy dnes ve 13 hodin předají zástupci petičního výboru na Úřadu vlády.

Více než deset tisíc lidí žádá vládu: Buďte aktivnější v případu dětí v Norsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie

Sourozenci Michalákovi byli odebráni rodině v Norsku před třemi lety a umístěni do trvalé pěstounské péče. Ačkoliv se žádná obvinění nepotvrdila a v těch nejzávažnějších dokonce ani nepadlo trestní oznámení, matka Eva Michaláková o své děti tři roky marně bojuje.

Současně s peticí proběhla finanční sbírka, která k dnešnímu dni vynesla 366.933 korun. Finanční obnos rodina využije na uhrazení norských advokátů, kteří se případu nově ujali a v současnosti chystají žalobu proti norské sociální službě Barnevern.

„Tak vysoký počet podpisů nás překvapil a potěšil. Záměrně jsme nespustili petici v elektronické podobě, ale lidé připojovali svůj podpis na stáncích po celé České republice, kde získali o případu Michalákových více informací. Děkujeme všem členům petičního hnutí a dobrovolníkům, díky kterým jsme tuto organizačně náročnou akci mohli uskutečnit. Tlumočíme také velké poděkování Evy Michalákové. Letošní vánoce budou již čtvrté v pořadí, které stráví bez dětí, podpora lidí z České republiky jí ale dává naději, že se jí děti vrátí domů,“ uvedl za petiční výbor její právní zástupce Pavel Hasenkopf. Podle dosavadních zpráv Barnevern matce ani neumožní se s dětmi před vánoci vidět. Podle jeho dřívějšího rozhodnutí by je přitom měla vídat dvakrát do roka a letos se s nimi sešla pouze jednou, v březnu.

Hasenkopf současně zopakoval poděkování poslancům, kteří svým včerejším usnesením vyzvali vládu k větší aktivitě. Nejpozději 15. února se případ na půdu sněmovny vrátí, protože premiér Sobotka je zavázán podat sněmovně do tohoto data aktuální informace o postupu vlády.

Další zprávy, právní analýzy a podklady jsou průběžně umisťovány na http://www.kdejemojedite.cz/.

David a Denis Michalákovi byli před třemi roky odebráni české matce žijící v Norsku pro podezření z užití násilí a sexuálního zneužívání a umístěni do pěstounské péče. Matka od začátku obvinění kategoricky popírá a v otázce použití násilí přiznává jen běžné výchovné plácnutí. Původní udání ze školky a od přechodné pěstounky později nepotvrdila ani norská policie, ani lékařské zprávy a v nejzávažnějších obviněních dokonce nepadlo ani trestní oznámení. Přesto děti i nadále zůstávají v pěstounské péči norské rodiny a matka se s nimi smí vídat jen dvakrát ročně na dvě hodiny. Právo na kontakt je upřeno i dalším příslušníkům rodiny Michalákových, kteří žijí v České republice. Aktuálně hrozí, že matka bude rodičovských práv zbavena úplně a děti budou dány v Norsku k adopci. 

Případ Michalákové není výjimečný, podobné případy rodinných tragédií a spory s norskou sociální službou Barnevern řeší i další středoevropské a východoevropské země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…