Vicepremiér Bělobrádek navštívil jižní Moravu

04.06.2015 15:17

Podpora vědy, výzkumu a inovací ze strany Jihomoravského kraje byla 4. června 2015 hlavním tématem jednání místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka s hejtmanem Michalem Haškem a jeho náměstkem Romanem Celým v brněnském sídle kraje.

Vicepremiér Bělobrádek navštívil jižní Moravu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vicepremiér Bělobrádek navštívil také jednání krajské rady, kde informoval o vládních prioritách v této oblasti. V další části programu pak místopředseda vlády navštívil brněnský zábavní vědecký park Vida! science centrum.

„Ještě nemáme tolik science center, jak bývá zvykem v jiných zemích. Jde nejen o využití volného času, ale i o zájem o vědu a dění kolem sebe. Spojuje se zde zábava i výuka a zájem o přírodovědné a technické obory. Jihomoravský kraj je unikátní ve svém portfoliu vědeckovýzkumných institucí. Kraj se podpoře vědy věnuje dlouhodobě. I proto jsem zde  na třídenní návštěvě, ukazuje to, jakou jedinečnou pozici má Jihomoravský kraj v této oblasti v rámci České republiky,“ uvedl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek při návštěvě VIDA! Centra.

Hejtman Michal Hašek zdůraznil, že věda, výzkum a inovace jsou už více než deset let největší prioritou Jihomoravského kraje. „Nekrátili jsme prostředky kraje do této oblasti ani v době krize, a kraji se to jednoznačně vyplatilo. V minulém plánovacím období směřovala na jižní Moravu velká část peněz z Evropské unie určená na výstavbu vědeckých center. V tomto plánovacím období se už nechceme věnovat tolik investicím do betonu a nákupu špičkových technologií, ale půjde nám především o příchod chytrých mozků a jejich udržení na jižní Moravě a v České republice,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

„Panu vicepremiérovi jsme v této souvislosti představili program SOMOPRO, jehož třetí verzi schválila nedávno Evropská komise. To, že zde v Brně a v kraji budou vznikat světová centra špičkových firem v oblasti moderních technologií, je dáno tím, že jsme považovaní za  region s vysokou mírou vzdělanosti, atraktivní pro domácí i zahraniční investory. Co se týká rozšíření expozice VIDA! Centra, objevila se možnost čerpat další prostředky z evropských fondů. Kraj a science centrum proto společně požádají o dalších 10 milionů korun, které by měly přispět ke zlepšení expozice, tedy získání nových exponátů, abychom ještě více rozšířili nabídku a zatraktivnili prostředí tohoto science centra. Předpokládám, že v příštích měsících dojde k další inovaci expozice a opět se bude na co dívat,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Náměstek hejtmana Roman Celý vyjádřil radost, že Pavel Bělobrádek jako vicepremiér přijel osobně. „Mohli jsme si ověřit, že to není deklarace, když říká, že Jihomoravský kraj a město Brno jsou založené na vědě, výzkumu a inovacích. Můžeme mu to ukázat i osobně. Nechceme být pouze regionem, který se odkazuje na tradice. To, že na ně odkazujeme, je dílem našich předků. Přejeme si, aby také naši potomci měli na koho a na co odkazovat,“ uvedl náměstek Celý.

V odpolední části programu navštíví vicepremiér Pavel Bělobrádek v doprovodu náměstka hejtmana Romana Celého Jihomoravské inovační centrum a Centrum dopravního výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…