Víno Blatel: Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %

13.06.2014 13:30

V Česku roste poptávka po jemně perlivých vínech. Podle aktuálních statistik vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Slovácku se spotřeba jemně perlivých vín meziročně navýšila o 20 %. Důkazem toho je i zvyšující se oblíbenost v gastronomických provozech.

Víno Blatel: Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

V posledních letech Češi stále častěji upřednostňují některé druhy vín v souvislosti s aktuálním ročním obdobím. Podle odborníků tak během letních měsíců počet prodaných jemně perlivých vín několikanásobně vzrostl. „V poptávce po jemně perlivých vínech Frazaneto jsme zaznamenali meziroční nárůst o 20 %. Jen v letošním roce jsme prodali již zhruba o čtvrtinu lahví jemně perlivých vín více než minulý rok a očekáváme, že se počet bude i nadále zvyšovat,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel. „Právě nižší obsah oxidu uhličitého podporuje svěžest a lehkost vína. Proto se stává tak oblíbeným zejména v letních měsících,“ dodala Kořínková.

Trend zvyšující se poptávky po jemně perlivých vínech během letních měsíců potvrzují také tuzemští provozovatelé gastronomických služeb. „Obliba jemně perlivých vín každoročně stoupá. Především v letním období tvoří až 30 % z celkového množství prodaného vína,“ sdělil Martin Haritun, provozovatel funkcionalistické Kavárny Era. „V chuti můžeme cítit jemnou kyselinku, která vínu dodá svěžest a podpoří jeho lehkost. Právě proto jemně perlivá vína v gastronomii doporučujeme k mořským plodům, k jemným úpravám ryb, letním zeleninovým salátům a samozřejmě k těstovinám,“ vysvětlil Haritun.

Vedle růstu spotřeby jemně perlivých vín se v letním období zvyšuje i poptávka po lehkých bílých vínech. „Zhruba od května do září zaznamenáváme až 30 % nárůst spotřeby těchto vín. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský a Sauvignon,“ řekla Monika Kořínková z Vína Blatel. Ačkoliv se poptávka po lehkých bílých a jemně perlivých vínech během letních měsíců zvyšuje, spotřeba červených vín zůstává stabilní. „Navzdory vysokým letním teplotám se odrůda Merlot prodává stejně jako například v zimě. Pokud má někdo v oblibě těžší červená vína, neodradí ho ani teplé počasí a vysoké teploty. Důkazem toho je i fakt, že se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila téměř o čtvrtinu, a to i přes extrémně teplé loňské léto,“ uzavřela Kořínková.

O společnosti VÍNO BLATEL a.s.

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…