Vítězem Vinařství roku se stalo rodinné vinařství, které přešlo na bio režim

28.03.2015 19:06

Prestižní soutěž Vinařství roku 2014 zná od včerejška své vítěze. O titul bojovali také tři členové spolku VOC Znojmo – Vinařství Kořínek, Vinařství LAHOFER a Vinařství rodiny Špalkovy. Poslední jmenované vinařství zaznamenalo obrovský úspěch a zvítězilo v kategorii malé vinařství.

Vítězem Vinařství roku se stalo rodinné vinařství, které přešlo na bio režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: A pak si už jen připít

„Jsem rád, že se potvrdilo, že naše vinařství nejsou ve finálové devítce náhodou. Vítězství Vinařství rodiny Špalkovy považuji za ohromný úspěch a gratuluji jim. Za svou práci si titul rozhodně zasloužili,“ říká předseda VOC Znojmo František Koudela.

„S neskrývaným nadšením a zároveň pokorou se radujeme z takového ocenění naší dlouholeté snahy. Coby vinařství vyznáváme cestu poctivé práce, jak ve vinici, tak ve sklepě. Dlouhodobě se našim zákazníkům snažíme nabídnout nejen víno, ale i zážitek, který v nich zůstane po dlouhou dobu. Je pro nás velkou odměnou, že jsme vnímáni i odborníky jako kvalitní značka. Nemalou zásluhu na úspěchu vinařství mají nejen členové rodiny, ale také naši zaměstnanci,“ dělí se o pocity František Špalek, zakladatel rodinného vinařství.

Mezi kritéria, která rozhodovala o vítězi, patřila nejen kvalita a produkce samotného vína, ale například také stav a péče o vinice, zapojení do vinařské turistiky, přístup k životnímu prostředí a marketing.

„Věříme, že porotu zaujal charakter a různorodý styl našich vín. Vyrábíme vína jak svěží a srozumitelná, tak vína speciálních postupů, jako například sur lie, či dle historických metod, vína ledová, nebo likérová. Obzvláštní péči věnujeme našim vinicím o rozloze 10 hektarů, které se nacházejí v jedinečné lokalitě Kraví hora ve znojemské podoblasti. Od roku 2015 přecházíme do bio režimu. V loňském roce jsme vybudovali mimo jiné tři takzvané hmyzí hotely, abychom podpořili biodiverzitu Kraví hory. Návštěvníci se mohou pokochat výhledem na tuto krásnou viniční trať a historické Znojmo ze Špalkovy rozhledny. Během roku spolupořádáme v Novém Šaldorfu mnohé vinařské akce – například velikonoční výstavu vín, služby otevřených sklepů, či recesistické kopání písku pro Vídeň. Jsme zakládajícími členy VOC Znojmo,“ odhaduje možné důvody úspěchu vinař Petr Ilgner.

Vinařství rodiny Špalkovy je tradiční rodinné vinařství, které klade důraz na kvalitu pěstování vinné révy a kvalitu výroby vína. Jak vůbec první vinařství na Znojemsku zavedlo gravitační zpracování hroznů v novém, avšak historicky pojatém sklepní hospodářství v areálu Modrých sklepů v Novém Šaldorfu. Kromě tradičních bílých, růžových a červených vín vyrábí i vína speciální, jako jsou vína ledová, vína typu barrique, vína zrající na kvasnicích či vína likérová. Likérová vína, která jsou od roku 1995 uváděna na trh pod názvem Víno Šaler, se stala stálicí mezi likérovými víny na českém trhu.

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná.

Značka VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Do spolku VOC Znojmo patří v současné době sedmnáct vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…