Vítr u Vojenských lesů poškodil sto tisíc m3 dříví

21.08.2017 13:24

Silný vítr a bouřky způsobil od 10. do 19. srpna v lesních lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR (VLS) škody pohybující se okolo 100 tisíc metrů krychlových dříví. Uvedl to dnes na základě předběžných sčítání ředitel státního podniku Josef Vojáček. Nejvíce postiženou oblastí je vojenský újezd Boletice na Šumavě s okolím, které zasáhly silné nárazové větry s bouřkou z pátku na sobotu.

Vítr u Vojenských lesů poškodil sto tisíc m3 dříví
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

V lokalitě okolo Horní Plané a Volar na Šumavě sčítali lesníci VLS škody až do neděle, přes poškozené dříví totiž bylo složité se do některých lesních lokalit dostat. Celkové odhady škod v lesích VLS se zde vyšplhaly až na 50 tisíc m3, přičemž nejhůře postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar.

„Převážně se jedná o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého,“ uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

Silný nárazový vítr způsobil již v předchozím týdnu desetitisícové škody také ve dvou moravských vojenských újezdech as jejich okolí. Druhý největší tuzemský výcvikový prostor Libavá na Olomoucku hlásí škody v rozsahu 40 tisíc metrů krychlových, ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku lesníci VLS sečetli škody na 10 tisíc m3.

S ohledem na vzniklou kalamitní situaci pozastavil až do odvolání ředitel VLS Josef Vojáček plánované úmyslné těžby v rámci celého státního podniku.

Vojenské lesy a statky v této souvislosti žádají veřejnost o obezřetnost v uvedených lokalitách, v nichž se nachází také několik turistických tras. Polámané stromy stále představují pro návštěvníky značné nebezpečí, navíc se v souvislosti se zpracováním kalamity po lesních cestách bude v nejbližších dnech pohybovat těžká těžební technika. Není vyloučeno, že do některých lokalit ve správě VLS především na Šumavě bude nucen lesní úřad vyhlásit zákaz vstupu.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem s více než 80. letou tradicí. Celkem spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků v šesti lesních lokalitách v současných nebo bývalých vojenských újezdech (VÚ). Jedná se o bývalý výcvikový prostor v Brdech (nyní CHKO), Boletice na Šumavě, VÚ Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, severočeské Ralsko a VÚ Březina (Vyškovsko) a Libavá (Olomoucko). Lokality ve správě VLS patří k nejzachovalejším lesním celkům v celé Evropě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…