Vizionáři 2017 opět ocenili projekty, podpořené Technickou agenturou ČR

08.12.2017 20:03

Již posedmé byly tento týden vyhlášeny vítězné projekty Vizionáři 2017. Oceněny tak byly nejzajímavější inovativní počiny v českém podnikání s významným společenským, technologickým či ekonomickým přínosem. Mezi oceněnými projekty se objevily i projekty podpořené Technologickou agenturou ČR (TA ČR) například rostoucí tumorózní endoprotéza stehenní kosti či fotoaktivní transparentní nátěrový systém.

Vizionáři 2017 opět ocenili projekty, podpořené Technickou agenturou ČR
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

„Aplikace fotoaktivních nanopovrchů pro zlepšení životního prostředí patří stále mezi nové perspektivní obory. Za celosvětový přínos v této oblasti byl navržen na Nobelovu cenu Prof. Fujishima z Japonska, který v listopadu 2017 obdržel z rukou japonského císaře nejvyšší ocenění za celoživotní přínos pro rozvoj vědeckého poznání. S Prof. Fujishimou spolupracujeme již více než 20 let a snažíme se naplnit jeho životní filosofii, že vědci pohybující se v aplikovaném výzkumu musí vidět výsledky svého bádání především v reálném životě. O to usilujeme v tomto oceněném projektu a podařilo se nám to ve druhém projektu s fotokalytickou tematikou, který rovněž podpořila Technologická agentura ČR. Výsledky druhého projektu byly v České republice také oceněny, a to cenou Vizionáři 2017,“ uvedl František Peterka, hlavní řešitel obou projektů.

Projekt je zaměřen na využití čištění světlem pro prevenci růstu plísní a řas na objektech a naplňuje spojení něco nového vymyslet (kolektiv vědců z Nanocentra v Liberci, Heyrovského ústavu a Anorganického ústavu AV ČR), vyrobit sofistikovaný nátěrový systém (Barvy a Laky Teluria) a zároveň i dokázat jeho uplatnění na trhu (Pragotherm servis fasád). Řešení tohoto projektu přispělo rovněž zásadním způsobem k vytvoření Certifikačního systému. Pro hodnocení fotokatalytických výrobků a technologií, který Česká republika dokončila po Japonsku jako druhá země na světě. O převzetí mají zájem další evropské země jako Německo, Španělsko aj. Výsledek projektu získal na konci listopadu ocenění Inženýrské akademie ČR.

„V nových nano oborech snaha vydělat často jen uměním marketingu předběhla legislativu a tak jen udělení Certifikátů postavených na splnění parametrů funkčnosti oddělí zrno od plev. Věříme, že z udělení obou cen v České republice, za praktické využití fotokatalýzy tj. čištění životního prostředí působením světla, bude mít Prof. Fujishima stejnou radost jako náš řešitelský kolektiv,“ dodal František Peterka.

„Jsem rád, že mezi oceněnými firmami se objevilo několik příjemců podpory z Technologické agentury – svědčí to o tom, že finanční podpora, kterou naše agentura poskytuje českému aplikovanému výzkumu padá na úrodnou půdu,“ komentoval slavnostní vyhlášení předseda Technologické agentury ČR Petr Očko. „Rádi podpoříme vizionářské projekty, které propojují akademickou a firemní sféru a jejich výsledky mají konkrétní uplatnění na trhu. Slavnostní vyhlášení Vizionářů 2017 je jasným signálem, že takových příležitostí bude i v budoucnu celá řada,“ uzavírá Petr Očko.

Titul Vizionář 2017 pro letošek získali:

  • ALTEC a.s + Strojmetal Aluminium Forging s.r.o., oceněná inovace: STROJBAN – systém pro logistiku přepravních palet
  • ASV Náchod, a.s. oceněná inovace: REVA – systém pro sledování a vyhodnocování činnosti výrobních strojů
  • Beznoska s.r.o., oceněná inovace: Rostoucí tumorózní endoprotéza stehenní kosti
  • Coming Plus, a.s., oceněná inovace: Tensograf – unikátní přístroj pro měření a hodnocení objemových změn v materiálech
  • Elbee Mobility s.r.o., oceněná inovace:Vozidlo Elbee – jedinečné řešení pro mobilitu tělesně postižených osob
  • ELCOM, a.s., oceněná inovace: Systém vzdálené a prediktivní údržby tzv. strojového zdraví
  • Institut mikroelektronických aplikací s.r.o., oceněná inovace: Platforma „Otvírej mobilem“ •
  • PPRoi Development s.r.o., oceněná inovace: Systém PPROI – unikátní systém pro zvyšování efektivity podnikání
  • PRAGOTHERM, servis fasád, s.r.o., oceněná inovace: Fotoaktivní transparentní nátěrový systém Balclean
  • Střední průmyslová škola kamenická a sochařská, Hořice, oceněná inovace: Unikátní digitalizované pracoviště pro umělecké sochařství

Osobností projektu Vizionáři 2017 byl vyhlášen Jiří Holoubek, předseda představenstva společnosti ELCOM, a.s., prezident Elektrotechnické asociace ČR a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, a to za svůj výjimečný přínos v oblasti podpory rozvoje inovací v ČR a aktivity zaměřené na zvyšování povědomí o důležitých aspektech digitalizace průmyslu, šíření osvěty v oblasti digitálních inovací, jakož i na přípravu mladé generace k zapojení do plně digitalizované průmyslové výroby.

Účelem projektu Vizionáři je mobilizovat inovační potenciál českých malých a středních podniků a napomoci úspěšné komercializaci inovativních nápadů, s kterými přišly v uplynulém období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…