Vláda ČR: Bezpečnostní rada státu projednala mimo jiné systémem vyhlašování stupňů ohrožení terorismem

21.07.2016 9:39

Bezpečnostní rada státu se na svém jednání ve středu 20. července 2016 zabývala souborem základních opatření k systému vyhlašování stupňů ohrožení terorismem, Akčním plánem prevence kriminality na léta 2016 až 2020 a bezpečnostními opatřeními na Letišti Václava Havla Praha a v pražském metru po teroristických útocích v Bruselu.

Vláda ČR: Bezpečnostní rada státu projednala mimo jiné systémem vyhlašování stupňů ohrožení terorismem
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Bezpečnostní rada státu se zabývala Souborem základních opatření k systému vyhlašování stupňů ohrožení terorismem, jenž je názorným souborem opatření, obsahujícím základní výčet možných způsobů reakce (pro jednotlivé stupně ohrožení terorismem) na případnou teroristickou hrozbu, přičemž o tom, která z uvedených opatření budou skutečně aplikována, bude rozhodnuto na základě vyhodnocení aktuální situace a charakteru hrozby.

Členové BRS také projednali Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2015, která mapuje problematiku migrace a integrace cizinců na území ČR v roce 2015, podává podrobný přehled o institucionálním a legislativním rámci v oblasti migrace (s důrazem na změny v roce 2015), analyzuje trestnou činnost cizinců, podává přehled o vízové politice ČR, hodnotí schengenskou a mezinárodní spolupráci a stručně shrnuje stav řešení problematiky migrace na úrovni EU za rok 2015.

Bezpečnostní rada státu se zabývala Akčním plánem prevence kriminality na léta 2016 až 2020, který navazuje na Strategii prevence kriminality v ČR na léta 2016 až 2020 a zaměřuje se především na obecnou kriminalitu. Úkoly obsažené v Akčním plánu, u nichž je uveden nejen gestor, spolupracující subjekty, termín plnění, ale i způsob financování, vycházejí především z činnosti Republikového výboru pro prevenci kriminality.

Dále rada projednala materiál o Bezpečnostních opatřeních na Letišti Václava Havla Praha a v pražském metru po teroristických útocích v Bruselu. Ten informuje o opatřeních přijatých na základě teroristických útoků v Bruselu dne 22. března 2016, a obsahuje také informace o dalších opatřeních, která na danou problematiku navazují a byla cílena především na významné dopravní uzly a další místa, u nichž je možné předpokládat zvýšené ohrožení, nebo jde o veřejná frekventovaná místa.

Bezpečnostní rada státu dále projednala materiál Infrastruktura na státních hranicích České republiky nezbytná pro účely obnovení pozemních kontrol na hraničních přechodech České republiky, který systematicky mapuje situaci na hraničních přechodech ČR a spolu s Operačními plány Policie ČR, Armády ČR a Celní správy ČR vytváří přehled o vlastnických poměrech objektů i pozemků včetně dalších nezbytných informací pro případné dočasné znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

Členové rady se také věnovali problematice Bílých míst kybernetické bezpečnosti České republiky, jež byla identifikována Národním bezpečnostním úřadem v souvislosti s výkonem státní správy v oblasti kybernetické bezpečnosti podle zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti, a navrhuje přijmout opatření k dosud neřešeným, resp. nově identifikovaným problémům, která povedou ke zlepšení stavu a k vyšší úrovni kybernetické bezpečnosti České republiky.

Na jednání byla předložena informace o aktuální situaci v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností VIKTORIA GRUPPE AG.

Na jednání byla projednaná také Výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za rok 2015 a Změnu usnesení vlády ze dne 12. dubna 2006 č. 391, k Pravidlům pro vysílání občanů České republiky do civilních struktur Evropské unie a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí (financování).

Bezpečnostní rada státu se rovněž zabývala Návrhem věcného záměru projektu ke zvýšení odolnosti radiokomunikační sítě PEGAS a dále projednala Zprávu o činnosti Národního bezpečnostního úřadu za rok 2015, Výchozí údaje ke cvičení orgánů krizového řízení EU – Multi Layer 2016 v České republice a Plán práce Bezpečnostní rady státu na 2. pololetí 2016 s výhledem na 1. pololetí 2017.

Na program byly dále předloženy Informace o platnosti vyhlášeného I. stupně bezpečnostní ochrany vymezených objektů státní správy a Informace o možnostech spolupráce a pomoci Ukrajině (pro období 2016–2017).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…