Vláda ČR: Premiér Sobotka navštíví Srbsko

21.08.2015 18:11

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci své další zahraniční cesty navštíví 1. a 2. září 2015 Srbskou republiku. Hlavními tématy dvoudenní oficiální návštěvy, která se uskuteční na pozvání předsedy vlády Srbska Aleksandara Vučiće, budou aktuální evropské otázky a rozvoj hospodářské spolupráce.

Vláda ČR: Premiér Sobotka navštíví Srbsko
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Se svým srbským protějškem bude premiér Bohuslav Sobotka jednat především o obchodních příležitostech pro české firmy v oblasti dopravní a energetické infrastruktury, probíhajících jednáních o přistoupení Srbska do EU a problematice nelegální migrace přes západní Balkán do EU.

Srbsko představuje pro ČR velice perspektivního obchodního partnera a jednu z prioritních zemí českého exportu. České firmy se zde úspěšně zapojují do projektů modernizace železniční infrastruktury a rozvoje silniční sítě, velké příležitosti skýtá oblast energetiky a těžebního průmyslu.

Jedním z cílů návštěvy bude snaha podpořit ekonomické projekty českých podnikatelů v této západobalkánské zemi, a potvrdit tak velký zájem České republiky o další rozvoj obchodní spolupráce. Součástí delegace předsedy vlády bude rovněž doprovodná podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou ČR.

V posledních letech vzrostl v Srbsku počet investic a projektů, na kterých se podílejí české firmy, a existují také signály o významném zájmu českých firem o proces plánované privatizace srbských společností.

Srbsko pojí s ČR tradiční přátelské vztahy, jejichž historie sahá až do dob národního obrození. Dlouhou tradici mají vzájemné kulturní kontakty a i dnes na českých vysokých školách studují desítky srbských studentů. Významné pojítko mezi oběma zeměmi představuje také dvoutisícová česká menšina, která od 19. století žije zejména v regionu Banátu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s premiérem Vučićem setkal již v říjnu 2014 při oficiální návštěvě srbského premiéra v Praze a na summitu států střední a východní Evropy a Číny v Bělehradě v prosinci minulého roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…