Vláda: Část pracovníků OKD eventuálně zaměstná státní podnik DIAMO. U Karviné podporujeme výstavbu nové průmyslové zóny Nad Barborou

17.03.2016 8:28

Vláda včera schválila dotace na přípravu průmyslových zón a projednala možnosti pomoci horníkům. Zde jsou podrobnosti:

Vláda: Část pracovníků OKD eventuálně zaměstná státní podnik DIAMO. U Karviné podporujeme výstavbu nové průmyslové zóny Nad Barborou
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Kabinet Bohuslava Sobotky na své schůzi 16. března 2016 rozhodl o výši vládní dotace na přípravu strategických průmyslových zón Triangle a Mošnov. Vláda také vzala na vědomí informaci o možných opatřeních na zmírnění sociálních dopadů případného propouštění v těžařském sektoru. Projednáno a schváleno bylo i zvýšení odvodů do státního rozpočtu za vytěžené nerosty. 

Ústecký kraj dostane dotaci ve výši 75% celkových způsobilých výdajů spojených s přípravou zóny Triangle, kde bude podnikat strategický investor firma Nexen. Do těchto výdajů bude navíc možné započítat nové potřebné stavby. Téměř polovinu celkové dotace může Ústecký kraj dostat již v tomto roce.

Kabinet Bohuslava Sobotky také pomůže zatraktivnit zónu Mošnov pro příchod dalších investorů. Vláda přispěje na řešení problémů ve volných plochách této průmyslové zóny. Ostrava dostane na odstranění problémů 75 % dotaci. Většinu z této podpory může město čerpat již v tomto roce.

Pomoc horníkům

Kabinet Bohuslava Sobotky se seznámil s 15 legislativními i nelegislativními opatřeními, která by mohla zmírnit sociální dopady případného propouštění v těžařském sektoru. Části horníků by pomohlo vládou schválené rozšíření předčasných důchodů. Jinou skupinu eventuálně zaměstná státní podnik DIAMO. Vláda také v blízkosti Karviné podporuje výstavbu nové průmyslové zóny Nad Barborou.

Vláda má rovněž možnost připravit nařízení vlády o zvláštním příspěvku propouštěným horníkům. Úřad práce by současně v kraji vyplácel příspěvek na regionální mobilitu. Ministerstvo práce a sociálních věcí již také komunikuje s EU o případném využití finančních prostředků z tzv. globalizačního fondu.

Větší příjmy z těžby

Vláda schválila zvýšení úhrad za vytěžené nerosty, čímž dojde k dalšímu posílení příjmů státního rozpočtu. Oproti roku 2013 získá stát o přibližně 427 milionů Kč navíc. Část těchto peněz bude moci být použita i na nápravu škod vzniklých těžbou či na podporu tvorby nových pracovních míst v regionech postižených útlumem těžby. Díky již dříve schválené vládní novele horního zákona se výrazně zvýší také příjmy obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…