Vláda: Schůze tripartity a společné jednání se zástupci krajských tripartit

23.09.2018 7:34

V pondělí 24. září 2018 proběhne od 14:00 hodin v Lichtenštejnském paláci společné jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky (RHSD) se zástupci krajských hospodářských a sociálních rad.

Vláda: Schůze tripartity a společné jednání se zástupci krajských tripartit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Od 16:30 se uskuteční 145. zasedání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky, kterého se kromě předsedy vlády Andreje Babiše zúčastní také další členové vlády, zástupci zaměstnavatelských svazů a představitelé odborových organizací.

Termín:
24. září 2018

Místo:
Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1

Společné jednání tripartity se zástupci krajských hospodářských a sociálních rad:

  • Nedostatek pracovníků na trhu práce s akcentem na lékaře a zdravotnický personál
    Jedná se o společný materiál zpracovaný ministerstvy zdravotnictví a práce a sociálních věcí, který reflektuje aktuální informace o nedostatku pracovní síly na českém trhu práce. Materiál se také věnuje postupu pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny a rovněž analyzuje nabídku a poptávku na trhu práce. Současně se předložené podklady zabývají zlepšením pracovních podmínek zaměstnanců ve zdravotnictví.
  • Duální vzdělávání z pohledu rychlosti jeho zavádění do praxe a problematiky studia maturitních a nematuritních oborů
    Materiál Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se mimo jiné zabývá problematikou propojení odborného vzdělávání s trhem práce, pojednává o opatřeních vedoucí k prohlubování spolupráce škol a zaměstnavatelů, přičemž v této oblasti poukazuje na možnou finanční podporu. Materiál se také věnuje opatření ke zvýšení platové třídy učitelů odborného výcviku.
  • Stavby Silničního okruhu kolem Prahy – Pražský okruh – dálnice D0
    Materiál se zaměřuje na připravenost a plán výstavby silničních okruhů kolem Prahy. Úsek Běchovice - D1 má předpokládaný rok zahájení realizace stavby v roce 2021 a předpokládaná výše nákladů je 14 mld. Kč. Výstavby úseků Ruzyně - Suchdol, Suchdol - Březiněves a Březiněves - Satalice mají být zahájeny po roce 2026 a to s celkovou předpokládanou cenou ve výši 35 mld. Kč.

Program jednání plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR:

  • Situace v železniční dopravě
    Ministr dopravy předkládá dokument popisující aktuálně panující situaci v železniční dopravě. Sociální partneři jsou mimo jiné informováni o problematice otevření přístupu na infrastrukturu, přičemž do budoucna bude tento přístup zajištěn i pro zahraniční dopravce ve věci poskytování vnitrostátních služeb. V blízkém časovém horizontu také dojde k otevření přístupu k veřejným službám, které jsou provozovány na základě závazku veřejné služby.
  • Pokračování výstavby jaderných bloků
    Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo a předložilo materiál, který pojednává o pokračování výstavby jaderných bloků. Státní energetická koncepce a Národní akční plán jaderné energetiky předpokládají, že elektřina vyrobena z jádra bude v příštích dekádách hrát významnější roli při zajišťování energetické bezpečnosti ČR. Materiál poukazuje na úskalí, která se vážou k problematice výstavby jaderných bloků, a na nutnost aktualizace časového harmonogramu realizace.
  • Nastavení systému celoživotního vzdělávání z pohledu potřeb trhu práce – rekvalifikace, příprava na kompetence Průmyslu 4.0
    Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chápou podporu oblasti celoživotního vzdělávání jako svůj důležitý úkol. Hlavním gesčně příslušným ministerstvem v oblasti koncepčního rozvoje vzdělávání je MŠMT. Obecným cílem MPSV je ve spolupráci s dalšími zainteresovanými partnery rozvinout celý systém celoživotního vzdělávání tak, aby umožňoval absolventům škol se uplatnit na trhu práce, nezaměstnaným pomohl zvýšit jejich šance na nové pracovní uplatnění a zaměstnaným umožnil udržet si svou pozici a předcházet ztrátě zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…