Vláda: Tripartita jednala o státním rozpočtu a pomoci strukturálně postiženým regionům

12.10.2020 17:56

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 12. října 2020 sešli prostřednictvím videokonference na jednání tripartity. Sociální partneři diskutovali návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2021, nový stavební zákon nebo epidemiologická opatření.

Vláda: Tripartita jednala o státním rozpočtu a pomoci strukturálně postiženým regionům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Během posledního měsíce se sešly k jednání pracovní týmy tripartity pro Evropskou unii, zdravotnictví, hospodářskou politiku, kulturu, místní rozvoj a fondy EU a pracovní tým pro BOZP. V září také jednala tripartita Královéhradeckého kraje. Představitelé krajských hospodářských a sociálních rad jsou pravidelně informováni o výsledcích jednání národní tripartity a o činnosti pracovních týmů. Pracovní týmy se na národní úrovni scházejí k jednání buď v běžném režimu, nebo prostřednictvím videokonference. Sociální partneři a zástupci vlády také diskutovali epidemiologická opatření a zdůraznili, že pro všechny je prioritou oblast veřejného zdraví.

Návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2021
Hlavním cílem státního rozpočtu je využít nízkou úroveň veřejného zadlužení ČR k realizaci opatření, které pomohou udržet a zlepšit životní úroveň obyvatel. Vláda chce prostřednictvím rekordních investic co nejrychleji obnovit silný ekonomický růst. Státní rozpočet bude v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1328,2 mld. Kč, výdaji ve výši 1648,2 mld. Kč, schodkem 320 mld. Kč a rekordními investicemi za 186,9 mld. Kč. Návrh rozpočtu zvyšuje životní úroveň důchodců a posiluje české školství. Návrh rozpočtu přináší perspektivu v brzké uzdravení naší ekonomiky.

Nový stavební zákon
Nový stavební zákon výrazně urychlí povolování všech staveb. Do roka budou stavebníci vědět, zda mohou stavět, či nikoliv. A to včetně odvolání a přezkumu. Pro občany, kteří si chtějí postavit rodinný dům, zákon zavádí zrychlené řízení. Stavební zákon zavádí několik nových principů a opatření. Jsou to především pevně stanovené lhůty pro rozhodování, fikce souhlasu k vyjádření dotčeného orgánu a opatření proti nečinnosti stavebního úřadu. Nový stavební zákon také přinese už jen jedno řízení místo stávajícího územního a stavebního řízení.

Vládní návrh dohody Rady hospodářské a sociální dohody ČR ve smyslu § 320a zákona č. 262/2006 Sb.
Návrhy aktivit financovaných z příspěvku na činnost dle § 320a ZP na rok 2021 předložily Českomoravská konfederace odborových svazů, Asociace samostatných odborů, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Žadatelé požadovali v souhrnu částku 36 048 765 Kč. Vláda ČR návrhy aktivit projednala a schválila.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční 2. listopadu 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…