Vláda: Tripartita jednala o vodním hospodářství a energetických úsporách

25.03.2019 21:20

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 25. března 2019 sešli na druhém jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR.

Vláda: Tripartita jednala o vodním hospodářství a energetických úsporách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Sociální partneři na zasedání diskutovali záležitost eNeschopenky, novelu zákoníku práce, financování státního podniku Povodí nebo energetické úspory v průmyslu. Premiér Andrej Babiš také informoval sociální partnery o činnosti pracovních týmů tripartity.

Stav implementace elektronického potvrzení pracovní neschopnosti (e-neschopenka)

Projekt eNeschopenky je prvním projektem úplné elektronizace postupů při provádění agendy jednotlivých dávek nemocenského pojištění. Základním cílem je zrychlení celého procesu a snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů. Bude umožněna rychlejší výplata nemocenského a zaměstnavatelé získají elektronicky informace o pracovních neschopnostech svých zaměstnanců. Potřeba elektronizace v oblasti nemocenského pojištění je všeobecně sdílena všemi rozhodujícími subjekty, tj. zaměstnavateli, zaměstnanci, lékaři, MPSV i ČSSZ.

Návrh dalšího postupu v novelizaci zákoníku práce

Ministryně práce a sociálních věcí chce novelu zákoníku práce předložit na jednání vlády pouze tehdy, bude-li nad jejími hlavními body panovat shoda sociálních partnerů a za tímto účelem vznikla expertní skupina složená ze zástupců ČMKOS, ASO, SPČR, KZPS a MPSV.

Sociální partneři společně navrhli úpravu řešení plurality odborových organizací a řešení závaznosti kolektivní smlouvy vyššího stupně při jejím uzavření organizací zaměstnavatelů. Našla se také shoda na zakotvení příspěvku odborovým organizacím a organizacím zaměstnavatelům na opatření, kterými by se předešlo poškození zdraví zaměstnanců pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Energetické úspory v průmyslu ve vazbě na Strategický rámec ČR 2030

Spotřeba energie v průmyslu vykazuje od roku 2010 dlouhodobý pokles. Mezi motivační nástroje vedoucí ke zvyšování energetické účinnosti patří dotační programy financované z ESIF nebo z národních zdrojů. Realizace investičních opatření v průmyslu je podporována v rámci programu ENERG, konkrétně prostřednictvím zvýhodněných úvěrů s 0 % úrokem nebo pomocí programu OPPIK s alokací téměř 20 mld. Kč, který je největším programem na podporu úspor v průmyslu v ČR.

Rovněž jsou také nově Ministerstvem životního prostředí vytvořeny dva fondy pro financování nízkouhlíkových technologií. Prvním je Inovační fond, který podporuje inovativní technologie a bude disponovat s více než 10 mld. EUR. Dalším je Modernizační fond, který bude poskytovat investice do modernizace odvětví energetiky, širších energetických systémů a do energie z obnovitelných zdrojů.

Řešení financování vodního hospodářství

Hlavním problémem současného vodního hospodářství je nedostatek finančních zdrojů pro státní podniky Povodí. Ministerstvo zemědělství navrhuje současný systém financování posílit o vícezdrojové financování a také navrhuje snížení ceny povrchové vody pro konečné odběratele, která by tímto byla srovnatelná s okolními zeměmi Evropy.

Ministerstvo zemědělství také navrhuje zavedení nového příjmu za odběry podzemních vod a usiluje o zavedení jednotné ceny povrchové vody na celém území ČR.

Další plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční dne 10. června 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…