Vláda jednala se Svazem měst a obcí o regionálním vzdělávání i řešení sociálního bydlení

11.07.2016 19:18

Vláda Bohuslava Sobotky jednala v pondělí 11. července 2016 s vedením Svazu měst a obcí ČR. Mezi hlavní témata patřila podpora sportu, předškolního vzdělávání, novela školského zákona a zákon o sociálním bydlení. Zástupci vlády a Svazu projednali také připravovaný zákon o vodách, o odpadech, problematiku sucha, stav přípravy a čerpání evropských fondů a problematiku zadávání veřejných zakázek.

Vláda jednala se Svazem měst a obcí o regionálním vzdělávání i řešení sociálního bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Spolupráce vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se Svazem měst a obcí ČR je velmi intenzivní, dnes šlo již o třetí společné jednání za uplynulých 2,5 roku fungování vlády.

Dotační podpora sportu

Vláda podporuje sport v rámci dotačního programu na podporu investic do sportovní infrastruktury a poskytuje podporu přímo spolkům se sportujícími dětmi a mládeží. Na základě doporučení expertní komise schválila porada vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy finanční podporu 114 projektům v celkové výši téměř 860 milionů korun. Ve své koncepci také rozvíjí neinvestiční program, který je výhradně orientován na podporu sportovních klubů a tělovýchovných jednot.

Školství a novelizace školského zákona

Členové kabinetu Bohuslava Sobotky a zástupci Svazu měst a obcí také projednali postupnou přípravu na rozšiřování institucionálních kapacit mateřských škol. Kraje v tomto roce také obdržely prostředky na navýšení výkonů školských poradenských zařízení. Dalších 119 milionů korun bylo alokováno na rozvojový program pro asistenty pedagoga pro děti a žáky sociálně znevýhodněné. Pro příští rok se také podařilo docílit navýšení platů učitelů o 8 procent. V parlamentu je novela školského zákona, která mění financování tak, aby se prostředky na mzdy a platy lépe dostaly k zaměstnancům.

Koncepce řešení sociálního bydlení

Na programu jednání byl také zákon o sociálním bydlení, který by měla vláda projednat do konce prázdnin. Snahou je vytvořit zastřešující zákon pro oblast sociálního bydlení, který přinese definici sociálního bydlení a oprávněných osob pro podporu v oblasti sociálního bydlení. Cílem je vymezení působnosti jednotlivých aktérů v sociálním bydlení (stát, kraje, města a obce, neziskové organizace, církve a církevní organizace, poskytovatelé sociálního bydlení, atp.) a stanovení finančních mechanismů pro podporu a rozvoj sociálního bydlení v České republice.

Zákon o veřejných zakázkách

Zástupci vlády a Svazu měst a obcí diskutovali také o novém zákonu o veřejných zakázkách, který je v tuto chvíli připravený k účinnosti. Vláda prosadila novou úpravu jedné z nejdůležitějších norem pro investiční prostředí a veřejné investování. Nyní jsou tak připravené i nezbytné vyhlášky a metodiky.

Opatření pro boj se suchem

Ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr životního prostřední Richard Brabec dnes informovali představitele měst a obcí o realizovaných opatřeních v boji proti suchu. Toto téma patří mezi priority předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Současná vláda je první, která strategicky přistoupila k riziku, které České republice v tomto směru hrozí. Jde o riziko pro zemědělství, životní prostředí, energetiku a průmysl, ale i pro zdraví lidí. Základní materiál shrnující kroky pro boj se suchem schválila vláda v červenci roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…