Vláda odložila projednávání Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích

10.06.2016 11:52

Kabinet tento dokument předkládaný ministrem Dienstbierem z časových důvodů odložil a vrátí se k němu na některém z dalších zasedání. Na zasedání ministr Dienstbier představil vládě kandidáty na členy Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a seznámil ji s dalšími čtyřmi dokumenty.

Vláda odložila projednávání Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018
Ženy v České republice vydělávají v průměru o 22 % méně než muži, jejich zastoupení ve vrcholné politice a rozhodovacích pozicích je velmi nízké a i nadále čelí přímé i nepřímé diskriminaci na trhu práce.

Mezinárodní srovnání ukazují, že v oblasti rovnosti žen a mužů je Česká republika pod evropským průměrem a dobře si nevede ani v celosvětovém měřítku.  V žebříčku Světového ekonomického fóra zkoumajícího úroveň rovnosti žen a mužů ve 145 zemí světa jsme v minulém roce obsadili až 81. místo.

Záměrem Akčního plánu je prostřednictvím konkrétních úkolů uložených institucím státní správy přispět k procesu vyrovnávání zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích v naší společnosti.  
Projednávání materiálu vláda odložila.

Návrh na jmenování členů Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny
Usnesením vlády ze dne 18. 01. 2016 č. 32 byla schválena změna Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. V souvislosti s tím došlo ke zvýšení maximálního počtu členů Rady vlády pro nestátní neziskové organizace z 32 na 35 členů. Toto zvýšení reagovalo na potřebu zastoupení nových členů Rady vlády pro nestátní neziskové organizace ze zastřešujících nestátních neziskových organizací – konkrétně se jedná o Zelený kruh, Asociaci nestátních neziskových organizací v České republice a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Návrh na jmenování členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyplynul z aktuální potřeby. V průběhu roku 2015 dva členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny rezignovali, čímž se uvolnila dvě místa pro zástupce romské menšiny.
Vláda vzala jmenování nových členů Rad na vědomí.

Výroční zpráva Rady vlády pro rovnost žen a mužů za rok 2015
Zpráva obsahuje souhrnné informace o činnosti Rady, jejích výborů a pracovních skupin a sekretariátu Rady v roce 2015. Výroční zpráva také obsahuje přehled výstupů činnosti Rady a jejího sekretariátu, informace o pořádaných osvětových aktivitách a Plán práce Rady na rok 2016.
Vláda vzala materiál na vědomí.

Výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2015
Materiál shrnuje záměry, splněné úkoly a dosažené cíle Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2015. Předkládaný návrh nemá dopad na veřejné rozpočty, nemá negativní dopad na rovnost mužů a žen a nemá vliv na podnikatelské prostředí ani na životní prostředí.
Vláda vzala materiál na vědomí.

Komentář ke Čtvrtému stanovisku Poradního výboru Rámcové úmluvy o ochraně národnostních menšin Rady Evropy ohledně České republiky (ACFC/OP/IV(2015)004)
Vláda vzala materiál na vědomí.

Podklad pro rozhodnutí vlády ve věci neposkytnutí finančního příspěvku Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP)
Vládě se předkládá návrh dalšího postupu ve věci neposkytnutí finančního příspěvku Partnerství pro otevřené vládnutí (dále jen „OGP“) v reakci na dopis ředitele OGP Support Unit Joe Powella obdržený ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu (dále jen „MLP“) dne 9. dubna 2016. Ředitel Joe Powell v dopise MLP informuje, že vládě České republiky bude na základě rozhodnutí Řídícího výboru OGP ze dne 5. května 2014 zaslána faktura ve výši 200 000 $ ve formě finančního příspěvku za Českou republiku jako součást vícezdrojového financování chodu OGP.
Vláda podklad na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…