Vláda odmítla návrh Evropské komise na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků

18.04.2016 11:52

Vláda dnes schválila mandát pro ministra vnitra na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, která se uskuteční ve čtvrtek 21. dubna 2016 v Bruselu.

Vláda odmítla návrh Evropské komise na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

V reakci na návrhy Evropské komise k reformě azylového systému zároveň kabinet projednal další postup České republiky na evropské úrovni.

Vláda odmítla návrh Evropské komise, který do hry vrací zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků přicházejících do EU, a který je pro českou vládu naprosto nepřijatelný. Rada členských států, včetně České republiky, takové nápady opakovaně odmítla, a považuji za kontraproduktivní, že Evropská komise znovu přichází s tímto mrtvým návrhem.

Jako problematické vidíme především otázky trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků a přesun pravomocí při rozhodování o udělení azylu na posílený Evropský podpůrný azylový úřad.

Prioritami české vlády v oblasti migrační politiky zůstává zachování Schengenu a volného pohybu v Unii. Prvořadým úkolem je proto přijmout opatření, která posílí ochranu vnější hranice EU, včetně ustavení společné pohraniční a pobřežní stráže. Evropská unie musí dále zefektivnit návratovou politiku a je třeba pomoci státům, které čelí největšímu tlaku. Tímto směrem by se nyní mělo ubírat společné úsilí EU o řešení migrační krize, takové priority ČR prosazovala a bude nadále prosazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne