Vláda projednala návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU, trvá na ochranném mechanismu

08.02.2016 19:50

Kabinet premiéra Bohuslav Sobotky dnes na úvod schůze vlády projednal návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU. Ty v minulém týdnu představil předseda Evropské rady Donald Tusk po konzultacích s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Vláda projednala návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU, trvá na ochranném mechanismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Návrhy na řešení britských požadavků směřují do čtyř oblastí - správa hospodářských věcí, konkurenceschopnost, suverenita a sociální benefity a volný pohyb osob. Česká republika může s předloženými návrhy řešení v obecné rovině souhlasit. Nejvíce citlivá pro Českou republiku nadále zůstává část týkající se sociálních benefitů a svobody pohybu, kde je navrhováno zavedení tzv. ochranného mechanismu.

Tento mechanismus, o kterém na konci ledna jednal předseda vlády se svým britským protějškem, by umožňoval členskému státu, jenž je po dlouhou dobu vystaven výjimečně nadměrnému přílivu pracovníků z jiných členských států, omezit na určitou dobu přístup těchto osob k některým sociálním dávkám. Do sociální oblasti spadá také indexace příspěvků na děti.

Česká vláda se dnes shodla, že pro ČR je zásadní, aby opatření v sociální oblasti platila pouze pro nově příchozí pracovníky a nezpůsobila, že občané EU budou mít horší podmínky než občané třetích zemí. Česká vláda bude v jednáních dále prosazovat, aby povinnost platit sociální dávky zůstala na státu, ve kterém rodič pracuje a aby výsledná dohoda nezakládala precedent pro další sociální dávky. Vyjasnění budeme žádat také u kapitoly týkající se správy hospodářských záležitostí. Pro ČR, která se připravuje na přijetí společné měny, je důležité, aby se neotvíraly nůžky mezi členy a nečleny eurozóny.

Britské požadavky na reformu Evropské unie budou dominantním tématem únorové Evropské rady. Česká vláda bude svou pozici koordinovat s ostatními zeměmi Visegrádské skupiny. Cílem kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky je, aby příští týden dospěli lídři EU k dohodě, která bude přínosem jak pro Velkou Británii, tak ostatní členské státy.

O návrzích na řešení britských požadavků na reformu EU bude jednat premiér Sobotka příští týden také s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Setkání se uskuteční v úterý 16. února v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…