Vláda projednala podnět k otázce vězeňství

22.12.2015 7:35

Podnět ukládá ministru spravedlnosti a ministryni práce a sociálních věcí úkoly, které by měly zlepšit ochranu práv vězněných osob a napomoci jejich resocializaci po ukončení výkonu trestu odnětí svobody. Ministr Dienstbier ho předložil společně s dalšími pěti materiál.

Vláda projednala podnět k otázce vězeňství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Návrh změn Jednacího řádu vlády
Předložený materiál, který věcně souvisí se souběžně předloženými materiály „Návrh změn Legislativních pravidel vlády“ a „Návrh změn Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace (RIA)“, má v Jednacím řádu vlády explicitně stanovit povinnost zhodnocovat dopady na rovnost žen a mužů v návrhu materiálu nelegislativní povahy určeného pro jednání schůze vlády, týká-li se navrhované řešení postavení fyzických osob. Jako určitá pomůcka se v tomto směru pro předkladatele nabízí Metodika hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů pro materiály předkládané vládě ČR, kterou vzala vláda shora uvedeným usnesením na vědomí, a která je přístupná na internetových stránkách Úřadu vlády.
Bod programu byl odložen.

Návrh změn Legislativních pravidel vlády
Cílem předloženého materiálu, který věcně souvisí se souběžně předloženými materiály „Návrh změn Jednacího řádu vlády“ a „Návrh změn Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace (RIA)“, je v Legislativních pravidlech vlády explicitně stanovit povinnost zhodnocovat dopady na rovnost žen a mužů v návrhu právního předpisu. Jako určitá pomůcka se v tomto směru pro předkladatele návrhů právních předpisů nabízí Metodika hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů pro materiály předkládané vládě ČR, kterou vzala vláda shora uvedeným usnesením na vědomí, a která je přístupná na internetových stránkách Úřadu vlády.
Kromě uvedeného je cílem předloženého materiálu také reagovat na podněty z praxe a upravit některá ustanovení Legislativních pravidel vlády tak, aby při své aplikaci nepůsobily předkladatelům návrhů právních předpisů problémy, a zajistila se tak jejich stejná aplikace. Navržené změny mají také přispět k lepší provázanosti Legislativních pravidel vlády s Jednacím řádem vlády a Obecnými zásadami pro hodnocení dopadů regulace (RIA) tak, aby se zvýšil uživatelský komfort pro předkladatele, a v neposlední řadě se úpravou odpovídajících ustanovení reaguje na modernizaci informačního systému ODok Úřadu vlády České republiky.
Bod programu byl odložen.

Návrh změn Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace RIA
Záměrem je sjednocení způsobu hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů v Jednacím řádu vlády, Legislativních pravidlech vlády, Obecných zásadách pro hodnocení dopadů regulace (RIA) a ke sběru statistických dat členěných podle pohlaví. Kromě toho dochází k zavedení povinnosti hodnotit dopady na mezinárodní konkurenceschopnost ČR, dopady na spotřebitele, dopad na výkon státní statistické služby, korupční rizika a dopady na bezpečnost nebo obranu.
Bod programu byl odložen.

Návrh poslanců Zuzky Bebarové Rujbrové, Soni Markové, Stanislava Mackovíka, Pavla Kováčika a Zdeňka Ondráčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 660)
Účelem navrhovaného zákona je náprava detekovaného problému, který poměrně dosti komplikuje léčení pacienta, čímž dochází k ohrožení pacienta popř. celé společnosti – nemožnost hospitalizovat pacienta proti jeho vůli, pokud zrovna aktuálně není zjevně a bezprostředně nebezpečný sobě nebo svému okolí. V takovém případě je zde povinnost pacienta propustit, i když jsou ošetřující lékaři hluboce přesvědčeni, že by dotyčný pacient potřeboval další ústavní psychiatrickou léčbu. Poslanecká předloha nahrazuje možností hospitalizovat pacienta bez jeho souhlasu i v případě, že je vysoce pravděpodobné, že v budoucnu ohrozí sebe nebo své okolí, a to závažným způsobem.
Vláda vyslovila s návrhem nesouhlas.

Podnět Rady vlády ČR pro lidská práva k otázce vězeňství
Podnět reaguje na některé dlouhodobé problémy českého vězeňství. Ukládá ministru spravedlnosti a ministryni práce a sociálních věcí úkoly, které by měly zlepšit ochranu práv vězněných osob a napomoci jejich resocializaci po ukončení výkonu trestu odnětí svobody. Konkrétně usiluje o zvýšení počtu zaměstnanců působících ve výchovné a vzdělávací sféře ve věznicích. Je zřejmé, že nedostatečný počet zaměstnanců ve věznicích neumožňuje s odsouzenými individuálně pracovat a připravit je tak na život mimo věznici. Další úkol se věnuje problému sebevražd vězněných osob.

Podnět se zaměřuje i na opomíjenou otázku zvýšení odměn odsouzených za práci ve výkonu trestu. Veřejná ochránkyně práv dlouhodobě upozorňuje, že přes významný nárůst cen nedošlo od roku 2000 ke zvýšení odměn odsouzených. V roce 2014 dosahovala odměna průměrně částky 3725 Kč měsíčně. Ministru spravedlnosti se proto ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí ukládá navrhnout zvýšení odměn odsouzených osob zařazených do zaměstnání ve výkonu trestu odnětí svobody, včetně případného mechanismu dalšího navyšování těchto odměn.
Vláda vzala materiál na vědomí.

Doplnění vyjádření České republiky k některým závěrečným doporučením Výboru OSN pro lidská práva
Vláda ČR republika informuje o novele zákona o Veřejném ochránci práv, která posílí jeho pravomoci v ochraně lidských práv. Informuje o přijetí nové Strategie romské integrace do roku 2020 a jejích aktivitách v osvětě o romské kultuře a historii včetně romského holocaustu a památníků v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Dále informuje o vzdělávání soudců, státních zástupců a policistů v boji proti extremismu, o preventivních a represivních aktivitách v této oblasti a o odškodňování obětí rasistických trestných činů. Konečně informuje o tom, že návrh na zřízení mechanismu pro odškodnění protiprávně sterilizovaných osob nebyl schválen, neboť vláda usoudila, že současné mechanismy soudní ochrany jsou dostatečné. Informuje také o možnostech přístupu k právní pomoci, o podmínkách vedení trestního řízení a o kontrole dodržování pravidel provádění sterilizací se svobodným a informovaným souhlasem.
Vláda vzala materiál na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…